Ősztől nem kell magunknál tartani a személyit, elindult a Digitális állampolgárság program előregisztrációja + videó

Nem kell izgulnunk majd, amikor megállít a rendőr, nálunk van-e minden iratunk.

2024. 07. 28. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Indul a Digitális állampolgárság program, ősztől egyre több ügyet lehet majd mobilról intézni – hívta fel a figyelmet a kormány közösségi oldalán Dömötör Csaba. A parlamenti államtitkár kiemelte: már most is lehet előregisztrálni a kormányablakokban. 

– Várhatóan szeptembertől már mobillal is igazolhatjuk magunkat a rendőrnél, nem kell magunknál tartani a személyt – hangsúlyozta a politikus, majd kifejtette: a mobilalkalmazásban egy helyen meg lehet majd találni a személyes adatokat, ezeket hitelesítve le lehet majd tölteni, és továbbítani is lehet, ez könnyíti az ügyintézést. 

Digitális aláírásra is lehet majd használni az alkalmazást, az így létrehozott dokumentum közhiteles magánokiratnak minősül majd, amit az EU minden tagországában elfogadnak

– emelte ki Dömötör Csaba.

Szerinte az is segítséget jelent, hogy ősztől az új alkalmazással egy gombnyomással lehet majd igényelni erkölcsi bizonyítványt, amely az első magyar digitális okmányfajta lesz. – Az új alkalmazással mobilról is foglalhatunk majd időpontot a kormányablakokban a legnépszerűbb ügytípusokra – tette hozzá. 

Az előregisztrációhoz egy alkalommal fel kell keresni valamelyik kormányablakot, magunkkal kell vinni egy arcképes igazolványt: ez lehet személyi jogosítvány vagy útlevél, és egy olyan mobilt, amelyre már telepítettük a digitális állampolgárság alkalmazást. Az államtitkár arra biztat mindenkit, ha a jövőben szeretnének egyre több ügyet sorban állás nélkül mobilról intézni, regisztráljanak. 

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.