Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Ritkán látott viharral és jégesővel tört be a hidegfront + videó

Mindent vitt a szél, ami az útjába állt.

2024. 07. 02. 12:58
Gádoros, 2020. február 11.
Jégdarabok a jégesõ után a Békés megyei Gádoroson 2020. február 11-én.
MTI/Rosta Tibor
Fotó: MTI/Rosta Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tojás nagyságú jéggel érkezett meg hétfőn egy hidegfront, amely a szomszédos Horvátország keleti felén pusztított. A szupercella nem kímélt semmit:

a táj fehérbe borult, a hatalmas jégdarabok mindenen nyomot hagytak, ami az útjukba állt, jelentős károkat okoztak a házakban, a tetőket, ablakokat, redőnyöket, de még a vakolatot is leverték a falakról.

A viharról megdöbbentő felvételeket tettek közzé a közösségi médiában. Az Időinfó-Metkép oldalán azt írták, hogy Horvátországban és Boszniában is végigsöpört a pusztító szupercella.

Egy viharvadász fotósnak több látványos felvételt is sikerült elkapnia, ahogy az egyre sokasodó fekete felhőkből kiszakad a jég, és eláraszt mindent. A felvétel készítője azt írta, hogy Horvátországban, Daruvár környékén fotózta a szupercellát.

A vihar kitett magáért, sokszor a földet súrolta, és hatalmas jég volt benne. A hegyek között menekültünk, centizgetve a jégverést. Pár száz méterre vonult tőlem a durva jég, nekem az autón csak pár darab négy-öt centis puffant piszok nagyot

– idézte fel.

 

Ítéletidő Szerbiában

Hatalmas viharral ért véget a több napig tartó hőhullám Szerbiában, az éjszaka és a reggeli órákban érkező vihar jelentős károkat okozott országszerte, a legtöbb kár Belgrádban és környékén keletkezett – adta hírül az MTI.

A szél fákat csavart ki, tetőket tépett le és lyukasztott át, a nagy mennyiségű csapadék pedig elárasztotta az utcákat.

A lehűlés több helyen jégesővel érkezett. Belgrád egyes részei hosszabb időre áram nélkül maradtak, és több, az utcán parkoló gépjárművet rongáltak meg a letört ágak és kidőlt fák. Az utcákon hömpölygő víz a szerb fővárosban a közlekedésben is fennakadásokat okozott. A Belgrádhoz közeli Szendrőn (Smederevo) villámcsapás következtében kigyulladt egy ház.

Az országos meteorológiai szolgálat figyelmeztetése szerint kedden is heves viharokra lehet számítani, és rövid idő alatt ismét nagy mennyiségű csapadék eshet.

Szerbiát megelőzően a heves nyári vihar Szlovénián, Horvátországon és Bosznia-Hercegovinán is végigsöpört.

Borítókép: Tojás nagyságú jégeső pusztított Horvátországban (Forrás: Facebook/Ivan Baboselac)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.