Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

Szakértő az újabb Árpád hídi tragédiáról: Egy ilyen helyzetre nem lehet felkészülni!

Nehéz tanácsot adni az autósoknak a szerda éjszaka az Árpád hídon történt, három halálos áldozattal járó baleset kapcsán, mert sok a tisztázásra váró kérdés. Annyi azonban elmondható, hogy a befolyásoltság alatt vagy rutinból vezető sofőrök, taxisok éppolyan veszélyesek, mint a csekély rutinnal rendelkező kezdők, és hogy a váratlan helyzetekre felkészítő defenzív vezetés tanulható – nyilatkozta a Híradó.hu-nak Katona Csaba, a Hungaroringen található Groupama Tanpálya vezetéstechnikai instruktora.

2024. 07. 04. 17:49
Halálos baleset az Árpád hídon (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Árpád hídon szerda éjszaka történt, három halálos áldozattal járó baleset elsősorban közlekedésbiztonsági kérdés, és ahhoz, hogy lássuk, mi és miért történt, előbb le kell zárulnia a rendőrségi vizsgálatnak – mondta Katona Csaba a Híradó.hu-nak.

A vezetéstechnikai oktató szerint kérdéses, hogy a balesetet okozó sofőr beszámítható állapotban volt-e, hogy a baleset mennyire jól belátható helyen történt,

vagy az, hogy az összetört autók fényszórói, a helyzetjelző lámpák világítottak-e még, amikor az érkező taxis belerohant az álló roncsokba. A BRFK csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján megerősítette, hogy vizsgálja, fogyasztott-e kábítószert a balesetet okozó sofőr.

A férfit szerda hajnalban egyszer már előállították, mert zavartan viselkedett, és kábítószergyanús anyagot találtak nála.

Katona Csaba emlékeztetett, hogy pár évvel ezelőtt, amikor sok forgalommal szemben történő felhajtás történt az autópályákon, a Magyar Közút elkezdte sokkal hangsúlyosabban, nagy, sárga táblákkal jelölni a tiltott behajtást. Úgy látszik, hogy ilyenekre szükség lenne a városokban is, különösen Budapesten – véli.

A vezetéstechnikai szakember szerint a vétlen autós, azaz a Suzuki Ignis vezetője aligha lehetett felkészülve arra, hogy egy háromsávos, egy irányba tartó útszakaszon egyszer csak szembejön egy autó. A defenzív vezetés – amit oktatnak is a Hungaroringen található tanpályán – alappillére, hogy folyamatosan felkészültnek kell lenni a váratlan helyzetekre.

„Látni kell, hogy az ember akár csak pár éves rutinnal is úgy vezet az általa gyakran bejárt útvonalakon, hogy nem számít arra, hogy szembejöhet egy másik jármű. De egy ilyen helyzetre nem lehet felkészülni” – mondta Katona Csaba.

Borítókép: Halálos baleset az Árpád hídon (Fotó: MTI/Mihádák Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.