Az iskolaőrök már bilincset is használtak

Növekedett az iskolaőri intézkedések száma.

2024. 08. 09. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az előző, 2022/2023-as tanévhez képest növekedett az iskolaőri intézkedések száma, országszerte 234 iskolaőri intézkedés történt, a tavalyi tanévben „csak” 199 esetet jelentettek – írta meg a Mandiner.hu a Hvg-re hivatkozva.

Az oktatási intézményekben egyre több iskolaőr teljesít szolgálatot, de így sincsenek elegen, az állomány feltöltöttsége 91 százalékos – írják. De javul a helyzet, egy év alatt az iskolaőrök létszáma 26, míg a programba bevont iskolák száma 40 százalékkal nőtt.

Idén július 1-jén 731 iskolaőr teljesített szolgálatot, a jelentkezett 806 nevelési-oktatási intézmény közül a 2023/2024-es tanév végén 712-ben teljesítettek szolgálatot. Az iskolaőrt igénylő 806 intézmény között – az 580 köznevelési és 186 szakképzési intézmény mellett – negyven nem állami fenntartású iskola is van. 

A státusok feltöltése érdekében folyamatos a toborzó tevékenység, ennek meg is van az eredménye, mivel 

2022 nyarán 79, tavaly nyáron 85, most pedig már 91 százalékos a feltöltöttség. 

– írták.

Budapesten és Pest megyében havi bruttó 336 ezer forint az iskolaőrök bére, a többi megyében 326 ezer, és erre jön mindenhol évi bruttó 200 ezer forint kafetéria. Az iskolaőrök a budapesti vagy a megyei rendőr-főkapitányságok állományába tartozó, „közfeladatot ellátó” személyek, nem rendőrök. 

Vagyis fegyverük, fegyverhasználati joguk nincs.

Sajátos jogkörük azonban van, így szabályozottan, a megfelelő körülmények között kényszerítő eszközt használhatnak. Akár a gyerekekkel szemben is, de csak az iskolán belül, tanítási időben – fogalmaztak.

Az iskolaőri intézkedések és a kényszerítő eszközök használatának száma is egyre nő az utóbbi években. Az iskolaőr kezében ugyanis a testi kényszer alkalmazása mellett, több más eszköz is van: 

bilincs, gázspray és gumibot használata engedélyezett számukra.

Az iskolaőri intézkedések nagy része felszólítás, igazoltatás, egészségügyi segítségnyújtás volt, kényszerítő eszközt csak 46 esetben alkalmaztak: az iskolaőrök 38 alkalommal testi kényszert, négy esetben bilincset, háromszor gázspray-t használtak, és mindössze egyszer került elő a gumibot – figyelmeztettek.

A programra – úgy tűnik – nagy szükség van, ugyanis ezek a számok jóval magasabbak az előző, 2022/2023-as tanév adatainál, amikor csak 27 esetben kellett valamilyen kényszerítő eszközt használniuk az iskolaőröknek. A legtöbb iskolaőr, a 731 közül 112 Borsod vármegyében szolgál, a második helyen áll Szabolcs vármegye, ahol 68 intézmény csatlakozott és ezekben 66 iskolaőr teljesít szolgálatot. A lista végén pedig Vas vármegye áll hat intézménnyel és hat iskolaőrrel. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Mandiner.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.