Elmaradt Vadai nagy leleplezése

Csúnyán benézte a DK-s képviselő.

2024. 08. 28. 19:30
Vadai Ágnes sajtáj. Legfőbb Ügyészség előtt Kiss László ügy
Fotó: Ladóczki Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt politikai megrendelés az óbudai ügyben, az állítólagos „magas rangú állami vezetőt” az ügyészség már meg is vádolta befolyással üzérkedés bűntettével – közölte a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF).

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő a sajtónak jegyzőkönyvrészleteket mutatott be, amelyekben egy gyanúsított beszámolt arról, miszerint egyik társát megkereste egy felső vezető azzal, hogy állami érdekből meg kell buktatni az óbudai polgármestert.

A vallomással érintett ügyben valójában egy büntetett előéletű személy tett ajánlatot egy költségvetési csalás miatt eljárás alá vont vállalkozónak, magát fedett nyomozónak kiadva. Azt állította, hogy munkakapcsolatban áll egy miniszterrel, és felajánlotta az eljárás megszüntetését, ha a vállalkozó ellenzéki politikusokra vonatkozó bizonyítékokat és pénzt ad át neki. A lefolytatott nyomozás szerint a férfinak nem volt köze a nyomozó hatóságokhoz és nem rendelkezett kapcsolatokkal sem a miniszter, sem a rendőrség felé – tudatta a vádhatóság. A vállalkozó pénzt nem, azonban korrupciós bűncselekményre vonatkozó információkat átadott az álnyomozónak. A vállalkozó végül önként megjelent a KNYF-nél, és felfedte a történteket.

A KNYF 2023 decemberében befolyással üzérkedés bűntette és más bűncselekmények miatt vádat emelt a más ügyben szabadságvesztését töltő álnyomozóval szemben.

Semmilyen felső vagy akár más rangú állami vezető nem rendelt meg büntetőeljárást, hanem egy befolyással üzérkedő bűnöző próbált megzsarolni egy vállalkozót. A szóban forgó személlyel szemben az ügyészség a nyomozást lefolytatta, a tényállást tisztázta és vádat emelt.

A Vadai Ágnes által feltett kérdésekre azt a választ adták: az ügyészség – ahogy más ügyekben is – pártatlanul, befolyásolástól mentesen, a törvényeknek megfelelően és eredményesen járt el.

Vadai Ágnes sajtáj. Legfőbb Ügyészség előtt Kiss László ügy
Fotó: Ladóczki Balázs

A KNYF korábban közölte, hogy Kiss László júniusban újraválasztott óbudai polgármestert, DK-s politikust augusztus 14-én az óbudai korrupciós üggyel összefüggésben gyanúsítottként kihallgatták és őrizetbe vették. A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával és más bűncselekményekkel gyanúsítják. Az ügyészség indítványára a Budai Központi Kerületi Bíróság augusztus 16-án elrendelte Kiss László letartóztatását.

Az óbudai polgármester párttársa, Vadai Ágnes azt állította, hogy a korrupciós botrányt politikai megrendelésre robbantották ki, amiről bizonyítékokat ígért. A Gyurcsány-párti képviselő ma állt ki a nyilvánosság elé, de a leleplezés elmaradt. 

A PestiSrácok tudósítója szerint a beharangozott bizonyítékokként mindenféle papírokat lobogtatott a képviselő, amelyek egy része az ő előre leírt jegyzetei, ezen felül három, elkülönítve összefogott A5-ös papírokból álló halmaz volt. Egy állítólagos kihallgatási jegyzőkönyvből idézett: „Azzal keresett meg (…), hogy őt megkereste egy felső vezető azzal, hogy meg kellene buktatni a III. kerületi polgármestert, és ehhez szükség lenne a cégemre.” Azt állította, hogy valaki azzal kereste meg az állítólagos tanúskodót, hogy megkereste egy állami vezető, aki céget akart a III. kerületi polgármester megbuktatásához. Erről a nyilatkozatról adott ki közleményt az ügyészség, és cáfolta Vadai állításait.

Vadai Ágnes sajtáj. Legfőbb Ügyészség előtt Kiss László ügy
Fotó: Ladóczki Balázs

A Magyar Nemzet már összefoglalta a legfontosabb információkat, amiket tudni lehet a Kiss Lászlót és a III. kerület baloldali vezetését érintő korrupciós botrányról. Augusztus 14-én, a kora reggeli órákban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megjelentek Óbuda-Békásmegyer önkormányzatánál. A hatóságok nem először tettek látogatást a III. kerületi önkormányzatnál, hiszen korábban márciusban és júniusban is tartottak ott kutatást, valamint gyanúsítások is történtek.

Ezen a napon otthonából vitték el Kiss Lászlót, a Demokratikus Koalíció polgármesterét,

akit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Mára mindketten letartóztatásban vannak, Kisst tizennyolcmilliós, Czeglédyt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.

Vadai Ágnes sajtáj. Legfőbb Ügyészség előtt Kiss László ügy
Fotó: Ladóczki Balázs

Borítókép: Vadai Ágnes az eseményen (Fotó: Ladóczki Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.