Kinyitjuk az óbudai korrupciós botrány aktáit – Mindent borított az egykori bűntárs (1. rész)

Önmagát és több, III. kerületi politikust feldobó titokzatos bűntárs feljelentése adott nagy lendületet a nyomozó hatóságnak az óbudai korrupciós botrányban – többek között ez is kiderül a Magyar Nemzet birtokában lévő nyomozati iratokból. A férfi ráadásul terhelő bizonyítékokat, videó- és hangfelvételeket is átadott az ügyészeknek, aminek meg is lett a következménye, hiszen az egész kerületet megrázó bűnügy már elsodorta Kiss László DK-s polgármestert, illetve szocialista helyettesét is. Lapunk a megismert gyanúsítotti és tanúvallomások, valamint egyéb dokumentumok alapján cikksorozatban tárja fel a III. kerületi pénzszivattyú működését.

2024. 08. 21. 4:50
Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester és Kiss László óbudai polgármester. Fotó: Metropol
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus 14-én, a kora reggeli órákban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai és a felkérésükre velük tartó szervek megszállták Óbuda-Békásmegyer önkormányzatát. A nyomozó főügyészség által szervezett, több helyszínt érintő, összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vett részt, abban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött.

A hatóságok nem először tettek látogatást a III. kerületi önkormányzatnál, hiszen korábban márciusban és júniusban is tartottak ott kutatást, valamint gyanúsítások is történtek. 

Most azonban az iratlefoglalások mellett igazi nagyhalért jöttek az ügyészek: otthonából vitték el Kiss Lászlót, a Demokratikus Koalíció polgármesterét, akit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt.

 Mára mindketten letartóztatásban vannak, Kisst tizennyolcmilliós, Czeglédyt százmilliós korrupcióval gyanúsítják.
 

Az alapos gyanú

A polgármesterrel kapcsolatban, az őrizetbe vétele másnapján részletes közleményt adott ki az ügyészség. Aszerint Kiss László a 2019. októberi polgármesterré választását követően megállapodott egy ismerősével, hogy az érdekeltségébe tartozó cégek rendszeresen megbízásokat kapnak az önkormányzattól, amiért cserébe neki és további – az önkormányzatnál dolgozó – hivatalos és nem hivatalos személyeknek pénzt kell visszafizetni. 

A KNYF szerint a vesztegetési pénz eredetének és céljának leplezése érdekében az önkormányzat fiktív, túlárazott szerződéseket kötött több, erre a célra létrehozott gazdasági társasággal.

Az ügyészség közleményében kiemelte, hogy a valóságban a színlelt vállalkozási szerződésekben írt szolgáltatást, termékbeszerzést nem a szerződő cégek, hanem más gazdasági társaságok teljesítették a szerződésben vállalt árnál alacsonyabb összegért. Esetenként a vállalt munkát az önkormányzat alkalmazottai végezték el. A KNYF egyébként a vesztegetés mellett pénzmosással és közbeszerzési eljárás befolyásolásával is gyanúsítja Kisst.

Fontos hozzátenni, hogy mind az óbudai polgármester, mind az alpolgármester abszurdnak tartja a gyanúsítást, és ártatlannak vallják magukat. Azt, hogy pontosan mi az igazság, várhatóan a jogerős bírósági ítélet fogja tisztázni, de addig az ártatlanság vélelme őket és az ügy többi szereplőjét is megilleti, hiszen az eljárás még csak nyomozati szakban van.

Persze kérdés, hogy a két politikust mennyire érte váratlanul az ellenük indított nyomozás, hiszen már évekkel ezelőtt konkrét információk jelentek meg a sajtóban, hogy korrupciógyanús ügyletek történhettek a III. kerületben.

Többrészes cikksorozatunkban a lapunk birtokában lévő nyomozati iratok és dokumentumok segítségével feltárjuk, pontosan hogyan működött és kik vettek részt az óbudai pénzszivattyúban, melynek szálai – a személyi összefüggések okán – több más budapesti kerületig is elérhetnek.
 

Minden Anonymous információival kezdődött

Kezdjük azzal, hogy minderről már 2021 őszén Anonymous is tett közzé különböző leleplező anyagokat, melyek nyilvánvalóan segítették a hatóság munkáját és amikről annak idején a Magyar Nemzet is beszámolt. Az álarcos alak szerint a korrupciós botrány egyik szereplője az a P. Gábor, akiről tudható, hogy 2020-ig a Vagyongazdálkodási és Városüzemeltetési Iroda vezetője volt a kispesti önkormányzatnál, ám szerepe jóval túlmutatott ezen, hiszen 

a kiszivárgott hanganyagokon P. Gábort úgy emlegették, hogy bármit el tud intézni az önkormányzatnál.

P. lényegében az MSZP-s Gajda Péter jobbkeze, bizalmasa volt, egy ideig a polgármester kabinetfőnökeként is dolgozott. P. Gábor egyike annak a tizenhat érintettnek, akiket a polgármesteren és az alpolgármesteren kívül meggyanúsítottak, ahogy eljárás alá vonták Kiss kampányfőnökét, K. Dánielt, egy bizonyos ügyvédet, F. Lászlót, illetve ismerősét, D. Róbertet is. Utóbbi kettő a baloldal háttéremberének személyes ismerősei. 

 

Alku a polgármester fejéért

Róluk cikkünkben még lesz szó, elöljáróban annyit, hogy közös, a 2019-es önkormányzati választás után pár nappal létrehozott cégük számos, sokmilliós megbízást kapott a III. kerületi önkormányzattól, melyek a mostani hatósági vizsgálat tárgyát képezik. Az sem mellékes, hogy F. Lászlónak pár éve közös vállalkozása volt Kiss László polgármester feleségével. Azaz 

a Kiss László polgármester vezette óbudai önkormányzat többmilliós önkormányzati megbízásokkal halmozta el a polgármester feleségének akkori üzlettársát, aki a nemrég kirobbant korrupciós botrány egyik szereplője. D. Róbert és F. László egyébként már nincs letartóztatva, információink szerint mindketten beszélni kezdtek, ezért kerültek idő előtt szabadlábra.

Mindezt a hatóságok nem erősítették meg, persze ez nem is várható el tőlük. Az viszont beszédes, amit Kiss ügyvédje, Zamecsnik Péter mondott a Hír TV-ben, hogy a polgármester egyik fontos munkatársa tett terhelő vallomást Kiss Lászlóra és kötött egyezséget az ügyészséggel. Ennek értelmében a férfinak csak 14 hónapot kell fogházban töltenie.
P. Gábor viszont még mindig börtönben, ő a két politikushoz hasonlóan szintén ártatlannak vallja magát.
 

Hatmillió a fontos embernek

P. Gáborral kapcsolatban egyébként Anonymous bemutatta azt a rejtett kamerás felvételt, amin állítása szerint vélhetően korrupciós pénzeket számol egy autóban. A képsorok alapján P. és egy akkor még beazonosíthatatlan személy ad, illetve vesz át több mint négymillió forintot. A rejtett kamerával készített felvételen jól látható, ahogy a pénzkötegeket rakosgatják egy papírzacskóba. A beszélgetésből egyértelműen kiderül, hogy további összegek várhatók. 

Ma átküldött egy hatmilliósat a… Csak vissza kell adnom a pénzt a fontos embernek

– hangzott el. Az álarcos alak tájékoztatása szerint a III. kerületi önkormányzat megbízásaiból visszaosztott pénzről volt szó. Úgy tudjuk, P. Gábor tagadja, hogy ő ült volna a kocsiban.

 

Saját magát is feljelentette a bűntárs

A kiszivárogtatott felvételek után több feljelentés is született, köztük Tényi István is a hatósághoz fordult, majd az ügyészség 2021 decemberében váratlan segítséget kapott: a birtokunkban lévő egyik nyomozati dokumentum szerint jelentkezett egy bennfentes, aki szintén feljelentést tett és önmagáról valamint az óbudai képviselő-testület tagjairól, illetve más személyekről gazdasági és korrupciós bűncselekményekkel kapcsolatban közölt információkat.

A feljelentő az ügyészeknek elmondta, hogy jó viszonyban van P. Gáborral, aki több más önkormányzat mellett Óbudán is otthonosan mozog. A férfi rajta keresztül jó munkakapcsolatot alakított ki F. Lászlóval és D. Róberttel, tőlük megtudta, hogy Kiss és F. László együtt döntenek a beruházásokról.

„Ők választják ki, hogy mely cégek nyerjék el az adott munkákat, az ehhez szükséges önkormányzati döntések Kiss László polgármester utasításai szerint zajlanak. A nyertes cégek a beruházásokat kisebb értékben vagy egyáltalán nem valósítják meg, amit fiktív szerződésekkel és számlákkal oldanak meg. Az így elért fekete jövedelemből visszaosztanak Kiss László polgármesternek, F. Lászlónak, önkormányzati képviselőknek, illetőleg a cégek vezetőinek“ – állította a férfi, aki hozzátette, ő maga 2021 januárjától vett részt a fekete jövedelmek visszaosztásában. 

Ez úgy történt, hogy a férfi a kiválasztott cégek képviselőitől egy- és húszmillió közötti összegeket vett át, és az összegek egy-két százalékát tehette zsebre. Állítása szerint rengetegszer történt pénzátadás.

 

A polgármester és barátai együtt sikkasztották az önkormányzat pénzét

A feljelentő arról is beszélt, hogy legtöbbször az F. László érdekeltségébe tartozó cégek kapták a megbízásokat:

az önkormányzat által F. László cégeinek adott megbízások rendre úgy teljesülnek, hogy az önkormányzat által a saját költségvetéséből rendelkezésre bocsátott pénz rendszeresen visszaosztásra kerül nagyobb részben F. László, kisebb részben D. Róbert részére. Összefoglalva: F. László, D. Róbert és a polgármester az önkormányzat költségvetéséből származó pénzösszegeket sikkasztják el – ecsetelte a nyomozó ügyészeknek a kipakoló bűntárs, aki hozzátette, a polgármester részét F. Lászlónak kellett adni, így feltételezhetően azt ő továbbította Kiss Lászlónak.

A dokumentumokból kiderül, hogy a férfi átnyújtott egy pendrive-ot is kihallgatóinak, amin terhelő bizonyítékok vannak a korrupciós hálózat szereplőire nézve. „Az adathordozón találhatók videó- és hangfájlok is. Ezeket a videókat és hangfelvételeket én készítettem titokban. Elmondom, hogy amit most előadtam, arról eddig senkinek sem beszéltem

 – tette hozzá a feljelentő.

Végül érdemes áttekinteni, hogy cikksorozatunk első részéből milyen lényeges információk derülnek ki.

– Az óbudai korrupciós botrányról Anonymous három évvel ezelőtt kiszivárogtatott információi alapján szerzett tudomást a közvélemény, többek között nyilvánosságra került egy olyan felvétel, amin az ügy szereplői korrupciós pénzt számolnak.

– Az álarcos alak beszélt a baloldal fontos háttéremberéről, valamint egy olyan ügyvédről is, aki jó kapcsolatokat ápol Kiss László óbudai polgármesterrel, akinek felesége egy darabig üzlettársa is volt a jogásznak.

– 2021 decemberében egy titokzatos bűntárs jelentkezett a nyomozó hatóságnál, aki nagy lendületet adott az eljárásnak, hiszen feltárta a III. kerületi korrupciós hálózatot, annak szereplőit.

– A férfi önmagára is terhelő vallomást tett, valamint elárulta, hogy tudomása szerint Kiss Lászlónak is visszaosztanak a fiktív és túlárazott megrendelések után.

– A bűntárs kép- és hangfelvételeket is átadott az ügyészségnek, amivel alá kívánta támasztani az általa elmondottakat.

– Az eljárásnak jelenleg tizenhat gyanúsítottja van, köztük Kiss László óbudai polgármester és Czeglédy Gergő alpolgármester. Mindkettőjükre születtek a feljelentőn kívül is terhelő vallomások, Kisst ráadásul egy közeli bizalmasa dobhatta fel, aki egyezséget kötött az ügyészséggel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.