Fontos feladatot kap az új katonai helikopter

Az új Airbus H225M fogja az EUFOR légi szállítási feladatait végezni.

Forrás: Honvédelmi Minisztérium2024. 08. 06. 20:13
A Magyar Honvédség Airbus H225M típusú helikoptere
Fotó: Honvédelmi Minisztérium/Vasadi Zoltán István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Októbertől a Magyar Honvédség egyik új Airbus H225M típusú helikoptere váltja le az EUFOR-ba légi szállítási feladatokra felajánlott Mi–17 helikoptert – jelentette be Kutnyánszky Zsolt, a Honvédelmi Minisztérium védelempolitikáért, haderőfejlesztésért és védelmi iparért felelős államtitkára a Szarajevó melletti Butmir táborban.

A magyar katonák nemzetközi elismertségét bizonyítja, hogy az Európai Unió boszniai missziójának vezetését ebben az évben egy magyar parancsnok, Sticz László vezérőrnagy látja el, a magyar haderőfejlesztés eredményeit pedig bizonyítja a világ egyik legjobbjának számító új, nagy hatótávolságú taktikai katonai szállító helikopter is – jelezte az államtitkár.

– Elhivatott katonáink szolgálatát hamarosan egy, a XXI. századi technológiát képviselő Airbus H225M segíti majd itt, Bosznia-Hercegovinában

– tette hozzá Kutnyánszky Zsolt.

A Magyar Honvédség Airbus H225M típusú helikoptere
Fotó: Honvédelmi Minisztérium/Vasadi Zoltán István

– Az új helikopter már bizonyított Macedóniában az erdőtüzek megfékezésében, és mostantól missziós feladatot lát el Bosznia-Hercegovinában. Két hónapon belül a Szarajevó melletti katonai bázison áll majd készenlétben

– emelte ki.

A táborban a magyar katonákhoz szólva Kutnyánszky Zsolt azt hangsúlyozta, hogy kiemelt figyelem irányul szolgálati helyükre, az Európa békéje szempontjából meghatározó jelentőségű Nyugat-Balkánra, és az EUFOR legnagyobb kontingensét adó Magyar Honvédség katonáiként példamutatóan helytállnak.

– A magyar európai uniós fél év prioritásai között szerepel a védelempolitika megerősítése, a nyugat-balkáni régió integrációjának felgyorsítása, valamint az illegális migráció visszaszorítása, amely szintén érinti a térséget a rajta átvezető illegális migrációs útvonalak miatt

– ismertette az államtitkár.

Sticz László vezérőrnagy arról beszélt, hogy Bosznia-Hercegovina biztonsági helyzete alapvetően nyugodt, a kihívások kevésbé a biztonsági, inkább a politikai vonalon jelentkeznek. Az EUFOR magyar parancsnoka hangsúlyozta, hogy a békés és biztonságos környezet fenntartása a helyi hatóságok feladata, és szükség esetén ebben támogatja őket a nemzetközi misszió.

Borítókép: A Magyar Honvédség új Airbus H225M típusú helikoptere (Fotó: Honvédelmi Minisztérium/Vasadi Zoltán István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.