Hatalmas bírságot kapott a szlovák cég az e-cigaretta forgalmazása miatt

Hamis benyomást keltett a fogyasztókban az Airbox nevű szlovák cég, miszerint weboldalán az elektronikus cigarettákat, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközöket a hazai távértékesítési tilalom ellenére jogszerűen forgalmazta. A Gazdasági Versenyhivatal tájékoztatása alapján 189 millió forintos bírságot kapott a vállalat, és a honlapját is letiltották.

Forrás: MTI2024. 08. 08. 10:03
Fotó: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A nemzeti versenyhatóság nyomatékosan felhívja a fogyasztók figyelmét, hogy az interneten, külföldi oldalakról rendelt, illegálisan forgalmazott dohánytermékeknek egészségkárosító hatása is lehet. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) arra kéri továbbá a fogyasztókat, hogy legyenek mindig körültekintők, és csak engedéllyel rendelkező kereskedelmi egységekben vásároljanak dohánytermékeket.

A közleményben kifejtették, hogy a GVH február elején indított versenyfelügyeleti eljárást az Airbox s.r.o.-val szemben, mivel a szlovák székhelyű vállalkozás a magyar nyelvű honlapján valószínűsíthetően megtévesztő kommunikációs gyakorlatot folytat a termékek Magyarországi forgalmazhatóságáról.

Magyarországon a hatályos jogszabályok értelmében az ízesített elektronikus cigaretták, valamint a dohányzást imitáló elektronikus eszközök forgalmazási tilalom alatt állnak, emellett pedig tilos az érintett dohánytermékek online távértékesítése is. 

A GVH a feltártak alapján megállapította, hogy az Airbox tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytatott; a hivatal versenytanácsa a maximálisan kiszabható, 189 millió forintos bírságot rótt ki a szlovák cégre.

Korábban is szigorúan járt el a GVH szintén szlovák céggel szemben, amelyek elektromos cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű – így kiemelten veszélyes – Elf Bar-termékeket forgalmaztak magyar nyelvű weboldalaikon. A korábbi vizsgálatok feltárták, hogy a vállalkozások megtévesztően keltették a magyar fogyasztókban azt a benyomást, hogy termékeik jogszerűen forgalmazhatók, az eljárások mindkét esetben a kiszabható legmagasabb bírsággal zárultak – olvasható a közleményben.


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.