Hihetetlen! A Jobbik dinoszaurusz-politikusa szerint jobban meg kellett volna védeni az algériai bokszolót

Gyöngyösi Mártonnál teljesen elszállt az irányítás, szerinte Fürjes Balázsnak kellene bocsánatot kérnie.

2024. 08. 04. 19:46
Imane Khelif Hámori Luca ökölvívás Párizs Olimpia
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyöngyösi Márton beleszállt Fürjes Balázsba, amiért a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tagjaként nem védte meg Imane Helifet. A jobbikos politikus szerint a Fidesz hibája, hogy az embereknek nem tetszett, hogy egy nemi tesztet bukott és ezért korábban eltiltott, biológiailag férfi sportoló az olimpián a női mezőnyben indulhatott.

Nem gondolja, hogy illett volna érdemben megszólalnia, miután sokadik napja a párttársainak asszisztálása mellett a Fidesz propagandájának sikerült lincshangulatot korbácsolnia egy sportesemény köré?

– írta Fürjes Balázsnak címzett nyílt levelében Gyöngyösi Márton a közösségi oldalán. Szerinte „ennek esett áldozatául egy magyar sportolónő és egy másik, algériait pedig sikerült emberi méltóságában porig alázni és dehumanizálni.”

A Magyar Nemzet az olimpiai bokszbotrányról már többször beszámolt. Az emberek felháborodása pedig nem lehet véletlen, hiszen Imane Helifet az előző világbajnokságról a nemzetközi bokszszövetség (IBA) kizárta, mivel megbukott a nemi teszten, így úgy tartotta helyesnek, ha nem indulhat a női mezőnyben, most az olimpián azonban mégis nők ellen léphetett ringbe. Első ellenfele csupán 46 másodpercig bírta ellene, az olasz Angela Carini sírva feladta a mérkőzést és azt mondta, hogy „ekkora pofonokat még sosem kapott”. A NOB azonban megvédte az algériai bokszolót. A legújabb megdöbbentő fordulat pedig az, hogy Hámori Luca algériai legyőzője az otthonában kiállított dokumentumaival bizonygatja, hogy nő. A most napvilágra jutott felvételek szerint 

azonban születési anyakönyvi kivonatát, amelyben azt írják, hogy nő, csak 2018-ban állították ki, bokszkarrierje kezdete előtt.

Egyébként nem Gyöngyösi volt az egyetlen, parlamenti frakcióval rendelkező politikus, aki szembement az árral, Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője azt írta, hogy nő a nő ellen fog bokszolni a botrányos meccsen. 

Talán az sem véletlen, hogy egyik ellenzéki párt sem jutott ki az Európai Parlamentbe legutóbb, lényegében megsemmisültek, Gyöngyösi pedig még a Jobbik–Konzervatívok elnöki posztját is elbukta, így igazi dinoszaurusz-politikusként egyelőre nem képes észrevenni, hogy kihalt. 

Borítókép: Imane Helif (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.