A magyar sztárbokszoló, Kokó is reagált Hámori Luca nemi tesztet bukó ellenfelére

Kovács „Kokó” István szerint a kromoszómaproblémás nők indulása nemcsak igazságtalan, de veszélyes is a küzdősportokban.

Forrás: Mandiner2024. 08. 01. 20:51
Angela Carini (jobbra) 46 másodperc után feladta az Imone Khelif elleni meccset a párizsi olimpián
Angela Carini (jobbra) 46 másodperc után feladta az Imone Khelif elleni meccset a párizsi olimpián Fotó: AFP/Anadolu/Fabio Bozzani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy korábban már a Magyar Nemzet beszámolt róla, a tavalyi világbajnokságon nemi tesztet bukó algériai bokszoló, Imane Khelif lesz a nők 66 kilogrammos negyeddöntőjében Hámori Luca ellenfele. Ezzel kapcsolatban megszólalt Kovács „Kokó” István, olimpiai, világ- és Európa-bajnok ökölvívó is, aki személyesen is találkozott már Imane Helifel. Kovács István volt a nemzetközi bokszszövetség, az AIBA főtitkára, amikor Imane Khelif világbajnoki ezüstöt nyert Isztambulban, sőt a súlycsoport eredményhirdetésén ő volt az egyik díjátadó – írja a Mandiner.

Kokó arra a kérdésre, hogy miért engedték őt és sorstársait indulni a vb-n, így fogalmazott: „Azt tudni kell, ezeket a rendellenességeket nem lehet egy egyszerű doppingvizsgálattal kiszűrni. Mondtam is az asszisztensemnek azon a világbajnokságon, hogy van itt pár lány, aki nem nagyon néz ki annak, kizárt, hogy ezek tényleg nők legyenek.”

De csak alapos gyanú esetén van gendervizsgálat, ilyeneket mi akkor el is végeztettünk, és ennek lett az eredménye, hogy a tavalyi világbajnokságon már nem léphettek ringbe

– magyarázta a klasszis ökölvívó, aki egyúttal azt is megválaszolta, hogy ha a vb-n nem állhattak ringbe, akkor az olimpián miért bokszolhatnak:

„Erre az a válasz, hogy más előírások vannak az AIBA-nál, és mások a NOB-nál, ők megengedőbbek. Pedig ha látták volna, hogy azon az isztambuli vb-n hogyan bánt el a tajvani az amatőr női boksz egyik legnagyobb alakjával, Irma Estával…! És hadd tegyem hozzá, ha már Semenyáról szó esett: atlétikában a kromoszómaproblémás nők indulása csak igazságtalan, de 

a küzdősportokban, így a bokszban igazságtalan és veszélyes is.”

Borítókép: Imane Khelif (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.