Botrány: a nemi teszteken megbukott bokszoló püfölt egy nőt, 46 másodpercig tartott a meccs

Már az is nagy felháborodást váltott ki, hogy Imane Helif a női bokszolók között versenyezhet a párizsi olimpián, hiszen korábban megbukott a nemi teszteken. Az első meccse aztán mindössze 46 másodperc után véget ért, mert olasz ellenfele, Angela Carini sírva feladta a mérkőzést, mert ekkora pofonokat még sosem kapott.

2024. 08. 01. 14:56
Paris 2024 - Controversal Biologically Male Boxer Imane Khelif in Women Category
Algeria's Imane Khelif (in red) during their women's 66kg preliminaries round of 16 boxing match during the Paris 2024 Olympic Games at the North Paris Arena, in Villepinte on August 1, 2024. Female boxer yells 'this is unjust' and falls to her knees in tears as she quits fight against 'biologically male' Olympic opponent Imane Khelif after just 46 seconds following two powerful punches. Photo by Eliot Blondet/ABACAPRESS.COM
Fotó: Reuters/Blondet Eliot
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as női ökölvívó világbajnokságról kizárták Imane Helifet és Lin Ju-tinget. Mindössze azért, mert mindkettőjüknél kimutatták a férfiakra jellemző X- és Y-kromoszómát. Ezek után ha azt gondolnánk, hogy a párizsi olimpián sem indulhat a két bokszoló, akkor nagyot tévednénk.

Angela Carini összetört az Imane Khelif elleni meccsen
Angela Carini azonnal összetört az Imane Helif elleni meccsen. Fotó: AFP/Mohd Rasfan

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) és a nemzetközi bokszszövetség közötti feszültségek miatt ugyanis Párizsban nem az utóbbi szabályai vannak érvényben, így az algériai és a tajvani bokszoló is zöld utat kapott.

Mint arról az Origó beszámolt, nagy felháborodást váltott ki a döntés. Az 1984-es Los Angeles-i olimpia úszóbajnoka, Nancy Hogshead egyenesen arról beszélt, hogy a Helif és Lin ellen szorítóba lépő nők életveszélyben vannak.

Nos, Imane Helif csütörtöki mérkőzése nem cáfolta meg ezen véleményt. A 66 kg-os kategóriában a legjobb 16 között Angela Carini volt az algériai versenyző ellenfele. Az olasz bokszoló fejvédője többször is elmozdult az erős ütések miatt. Carini mindössze 46 másodperc után belefáradt a püfölésbe, a földhöz vágta a fejvédőjét, sírva a földre rogyott és felkiáltott: – Ez igazságtalan!

Carini feladta a meccset, nem fogott kezet az ellenfelével, sírva hagyta el a ringet. – Mindig eltökélten küzdöttem a hazámért. Most nem sikerült. Azért mentem a ringbe, hogy harcoljak. Nem adtam fel előre, de az egyik ütés akkora fájdalmat okozott, hogy azt mondtam, elég! Felemelt fejjel távozom – nyilatkozta az olasz bokszoló.

Íme Imane Helif:

 

Magyar ellenfél lehet a következő

Helif tehát továbbjutott, magyar szemmel ez azért különösen érdekes, mert az algériai ökölvívó következő ellenfele Hámori Luca lehet. A magyar bokszolónak ehhez először az ausztrál Marissa Williamsont kell legyőznie a csütörtökön 16.18 órára kiírt mérkőzésen.

Borítókép: Imane Helif (fotó: Reuters/Blondet Eliot)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.