Hámori Luca: Úgy nőttem fel, hogy fiúkkal kesztyűztem

Hámori Luca magabiztosan, egyhangú pontozással nyert a negyedik kiemelt Marissa Williamson ellen a párizsi olimpián, a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjában, így bejutott a legjobb nyolc közé. A negyeddöntőben, a biztos éremért Hámori Luca ellenfele az algériai Imane Helif lesz, aki korábban megbukott a nemi teszteken.

2024. 08. 01. 17:47
Párizs, 2024. augusztus 1.
A gyõztes Hámori Luca (piros) és az ausztrál Marissa Williamson a nõi ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának nyolcaddöntõjében a 2024-es párizsi nyári olimpián az Észak-párizsi Arénában 2024. augusztus 1-jén. algériai férfi Imane Khelif
Hámori Luca második meccsét is megnyerte a párizsi olimpián, nagyon kemény ellenfele lesz az éremért Fotó: MTI/Illyés Tibor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hámori Luca győzelméhez kétség sem férhetett. Igaz, az ökölvívás történetében bőven találhatunk olyan meccseket, amelyeken a gyengébben teljesítő bokszolót hozták ki győztesnek, ezúttal szerencsére szó sem volt hasonlóról. Marissa Williamson hiába volt negyedik kiemelt, esélye sem volt Hámori Luca ellen. Az első magyar női ökölvívó olimpikon eltökélten készül a következő meccsére is, az algériai Imane Helif ellen, akit korábban magas tesztoszteronszintje és férfiakra jellemző XY-kromoszómája miatt női világbajnokságról kizártak.

Hámori Luca olimpia 2024 Párizs ökölvívás Imane Khelif algériai férfi (?) nők ellen
Hámori Luca az olimpia negyeddöntőjében az algériai Imane Helif ellen bokszol (Fotó: Facebook/Magyar Ökölvívó Szakszövetség)

– Az első nyertes meccsem pluszmotivációt adott, hogy igenis itt van a helyem, egy szinten vagyok az élvonallal. Ráadásul akkor már megszoktam a légkört, most már nem volt idegen a helyzet, sem a ring. Amikor bevonultam, rázott a hideg, miután felnéztem a lelátóra és láttam a sok ismerős arcot és a magyar zászlókat, s úgy éreztem, hogy nem számít, mi történik, én már nyertem – mondta a Williamson elleni siker után az interjúzónában Hámori Luca, aki aztán a mérkőzést is nagyon simán, egyhangú pontozással nyerte meg.

– Az én akaratom érvényesült, nagyon sima meccsen sikerült nyernem. Az első menet után mondták a sarokban, hogy 5-0-ra vezetek. Én is így éreztem, de a pontozás megerősített engem. A másodikban sikerült megfognom egy bal-jobb egyenessel, láttam rajta, hogy teljesen elbizonytalanodott, megtört az egész bunyója. Onnantól kezdve nem volt kérdés, hogy mi lesz az eredmény – értékelt az első magyar női ökölvívó olimpikon, aki itthon a szakág kis bázisa miatt rendre fiúk ellen készült.

– Úgy nőttem fel az elmúlt tíz-tizenkét évben, hogy fiúkkal kesztyűztem, most már a válogatottban tudok lányokkal is.

 

Hámori Luca, a világ legboldogabb embere

A történelmi szereplés nagyon sokat jelent Hámorinak:

Ezt már senki sem veheti el tőlem, hogy én vagyok az első magyar női ökölvívó olimpikon, ráadásul ezt már sikerült megfejelnem két szép győzelemmel is. Ha még összejönne az érem is, akkor tényleg a világ legboldogabb embere lennék, bár már így is az vagyok.

A biztos éremhez még egy meccset kell nyernie Hámorinak, méghozzá az algériai Imane Helif ellen, akit a tavalyi világbajnokságról kizártak túl magas tesztoszteronszintje és férfiakra jellemző XY-kromoszómája miatt, az olimpián viszont indulhat, ami felháborodást váltott ki.

Hámori Luca nem fél algériai ellenfelétől

– Személyesen nem ismerem, nem is edzettünk még együtt. Kinézetre, alkatra nagyon fiús, de azt gondolom, hogy ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt lehessen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez nem fog érdekelni, így még nagyobb lenne a győzelem. Mindent meg fogok tenni érte, ugyanis már az érem lesz a cél, amiért idejöttem – mondta következő meccséről Hámori Luca, majd arról is beszélt, mi lehet az algériai elleni siker kulcsa.

– Ha lendületesen tudok kezdeni, az meglepheti őt, hiszen arra számít, hogy tőle mindenki tart. Azt gondolom, hogy ha én meg tudom törni benne ezt a gondolatot, akkor elbizonytalaníthatom, és onnatól tudom érvényesíteni a saját akaratomat – fogalmazott Hámori Luca, aki kijelentette: a ringben nem fél senkitől és semmitől.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.