Kiadták a riasztást: jégesővel és erős széllel érkezik a vihar

Azonban a kánikulát semmi nem tudja megtörni, a hétvégén is folytatódik a nyári forró idő.

Forrás: HungaroMet, Katasztrófa Védelem2024. 08. 29. 18:17
Budapest, 2015. június 9.
Jégesõ és felhõszakadás Budapesten, a Szent István körúton, a Margit híd közelében 2015. június 9-én.
MTI/Mohai Balázs
Fotó: MTI/Mohai Balázs
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adtak ki zivatarok kialakulása miatt péntek éjfélig az ország nyugati harmadára – közölte a Katasztrófavédelem

Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél és jégeső is előfordulhat.

A HungaroMet előrejelzése szerint csütörtök este az ország legnagyobb részén fokozatosan csökken a felhőzet, és megszűnnek a záporok, zivatarok is. Az éjszaka második felében már derült, száraz idő várható. A légmozgás többnyire gyenge vagy mérsékelt lesz. 

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jórészt 16 és 21 fok között alakul,

de a hidegre hajlamos helyeken néhány fokkal hűvösebb lehet.

Pénteken napos időre számíthatunk döntően kevés gomoly- és fátyolfelhővel, legfeljebb nyugaton, illetve északkeleten alakulhat ki néhány helyen zápor, esetleg zivatar. Az északkeleti, keleti szél az ország keleti, délkeleti felén megélénkül, de a zivatarokat erős, viharos széllökések is kísérhetik. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

Szombaton is napos időre számíthatunk néhol gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadékra már sehol sem kell számítani. Az északi, északkeleti szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken néhány fokkal hűvösebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 32 és 36 fok között várható.

Vasárnap a kevés fátyol- és gomolyfelhő mellett napos idő várható, csapadék nem valószínű. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás. Hajnalban a hőmérséklet jellemzően 17 és 22 fok között alakul, délután 32 és 36 fok között alakulnak a csúcsértékek.

Hétfőn napos időre számíthatunk néhol gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék továbbra sem valószínű. Néha megélénkül az északkeleti, az Észak-Dunántúlon a déli szél. Hajnalban a hőmérséklet többnyire 17 és 22 fok között alakul. A maximum 32 és 37 fok között várható.

Kontinensünk nagy részén a következő napokban is száraz napos idő lesz a jellemző. A brit szigetországban és Skandinávia partjainál fordul elő kevés csapadék a térségben húzódó frontrendszer miatt. Ezenkívül még Spanyolországban lehet készülni záporokra, zivatarokra egy meleg, nedves, labilis légtömeg hatására. 

Közép- és Dél-Európában továbbra is tombol a kánikula, 30, 35 fok fölött alakul a csúcsérték, míg Nagy-Britanniában és Skandináviában többfelé is 20 fok alatti értékeket mérnek délutánonként.

A Kárpát-medence a következő időszakban is anticiklon peremén helyezkedik majd el, marad a hőség, és csak kevés helyen lehet csapadék.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Mohai Balázs)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.