Kitűzték a magyar zászlót az Északi-sarkon

A Tudás jégtörője expedícióval utazott egy magyar diák is.

Forrás: MTI2024. 08. 19. 20:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte az Északi-sarkot a Tudás jégtörője elnevezésű, diákoknak szervezett nemzetközi expedíció az 50 Let Pobedi (A győzelem 50. évfordulója) elnevezésű orosz atomjégtörő fedélzetén. Az esemény alkalmából az expedíció magyar résztvevője is kitűzte a nemzeti lobogót a sarkvidéken – közölte a Roszatom.

A Roszatom támogatásával megvalósult expedíció résztvevői Oroszországból, valamint Bangladesből, Dél-Afrikából, Fehéroroszországból, Indiából, Irakból, Kazahsztánból, Kamerunból, Kínából, Kirgíziából, Magyarországról, Mongóliából, Örményországból, Tunéziából és Üzbegisztánból érkezett diákok.

A fiatalok az út során tudományos előadásokat hallgattak meg, kísérleteket végeztek, és megismerkedtek a sarkvidék különleges flórájával és faunájával.

Az Északi-sarkot szombaton érte el az expedíció, amelynek magyar résztvevője, Varga Levente, a Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium tanulója tűzte ki a magyar lobogót. Az ötödik alkalommal megrendezett Tudás jégtörője expedíció napra pontosan azon a napon érte el a sarkot, amikor 1977-ben a világon első hajóként az Arktyika nevű szovjet atomjégtörő.

Varga Levente az indulás előtti pillanatokról fotókkal jelentkezett a közösségi oldaláról. A diák a bejegyzésben azt is elárulta, a kaland folyamán lehetősége volt megkóstolni egy nem mindennapi ínyencséget is, amely nem más, mint a rántott rájaszárny.

Borítókép: Expedíció az Északi-sarkon (Fotó: Wikipédia/Kiselev d)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.