Lecsap a vihar, kiadták a riasztást + videó

A melegrekord is megdőlhet szombaton.

2024. 08. 17. 7:44
Budapest, 2022. december 8.
A Rákóczi híd és a déli vasúti összekötõ híd a Mol új székházából, a Kopaszi-gát mellett épült Mol Campusból fotózva 2022. december 6-án.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ismét megdőlhet az országos napi melegrekord. Nyugat felől nedvesebb léghullámok áramlanak fölénk. Ezért ma már időszakosan erősen felhős is lehet az ég. Többfelé is lehet számítani záporra, zivatarra, illetve időszakos esőre – közölte a HungaroMet.

Elsőfokú, citromsárga riasztást adott ki zivatarok kialakulása miatt a HungaroMet.

Az érintett területeken elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként megerősödhet a szél, és jégeső is előfordulhat – jelezte a katasztrófavédelem.

A Dunántúl délnyugati részein valószínű legkevésbé csapadék. A szél csak zivatarok környezetében lesz erős vagy viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 39 fok között alakul,

a tartósabban felhős tájakon mérhetjük az alacsonyabb értékeket. Így megdőlhet a még 2022-ben a bajai Kübekházán mért 37 fokos napi maximum-hőmérsékleti rekord. Estére 22 és 29 fok közé csökken a hőmérséklet.

Éjszaka gyengén vagy közepesen felhős idő várható, és továbbra is lesz esély elszórtan záporra, zivatarra. A légmozgás gyenge vagy mérsékelt lesz, de zivatarok mentén megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet a legtöbb helyen 19 és 25 fok között valószínű, a hidegre hajlamos helyeken lehet ennél pár fokkal hűvösebb is.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett többórás napsütésre számíthatunk. Szórványosan kialakulhat zápor, zivatar, ennek esélye délkeleten, keleten a legkisebb. A déli, majd az északnyugatira forduló szelet élénk, helyenként erős, zivatarban viharos lökések kísérik.

Délután általában 33 és 38 fok között alakul majd a hőmérséklet.

Bár még marad egy darabig a nagyon meleg idő, nyugat felől nedvesebb levegő érkezik térségünkbe, így egyre változékonyabbra fordul időjárásunk. Vasárnap, hétfő tájékán várhatóan egy frontrendszer is eléri északnyugat felől a Kárpát-medencét.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.