Augusztus 20-i programok: kikapcsolódás az egész családnak

Államalapításunk ünnepe idén négynapos lesz, ennek alkalmából országszerte sokfelé várják az érdeklődőket. Az augusztus 20-i programok központja ezúttal is Budapesten lesz, ahol a leginkább várt esemény Európa legnagyobb tűzijátéka. A fővároson kívül még érdemes kiemelni az ingyenes esztergomi rendezvénysorozatot, ahol a szervezők szintén nagyszabású rendezvénysorozattal készülnek.

2024. 08. 17. 6:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szent István-nap az érdeklődés és a részvétel szempontjából az egyik legkomolyabb rendezvény itthon. Az augusztus 20-i programok, mivel a közelgő nemzeti ünnep nemcsak Magyarország születésnapja, hanem egy fesztivál- és rendezvénysorozattá nőtte ki magát évről évre egyre sokrétűbbek. Országszerte készülnek az idén is a négynapos ünnepre, de a fő események a fővárosban lesznek a hagyományoknak megfelelően. 

augusztus 20-i programok
Az augusztus 20-i programok közül sokan a tűzijátékot várják a legjobban (Fotó: Teknős Miklós)

 

Mikor kezdődik az augusztus 20-i tűzijáték?

A legjobban várt rendezvény a tűz és fény játéka, amely kedden 21 órától fél órán keresztül fog tartani, mint olvasható az ünnepi rendezvénysorozat honlapján. A látványos esemény hét felvonásból áll majd, melyeket történelmi hangjáték köt össze. Az idei Szent István-napi tűzijátékot tűzmozsár, kartács, római gyertya, görögtűz, szikraszökőkút és lángeffektek tesznek látványossá. A zenei aláfestést népdalokra hangolt szerzemények szolgálják, ami mellett a nézők számíthatnak látványos drónshow-ra is. 

A tűzijáték a Petőfi hídtól a Margitsziget alsó harmadáig fog tartani, öt kilométeres szakaszt lefedve a Dunán. 

A Duna-partról mindenhonnan szinte azonos látványt élvezhetnek a résztvevők, továbbá lesz fényfestés a Parlamenten is. 

Láthatóvá válik 5 530 különálló pirotechnikai effekt, három hidat, a Szabadság hidat, az Erzsébet hidat és Margit hidat fogják a tűzijátékba vonni, melyhez 300 kilométernyi elektromos vezetéket használnak. A pirotechnikai eszközöknek van uniós tanúsítványuk, megfelelnek a EU legszigorúbb biztonsági előírásainak. A tűzijátékot digitális számítógéppel vezérlik, így bármelyik pillanatban leállítható. Ha 45 km/órás szél támadna, akkor a tűzijátékot vagy el sem kezdik, vagy azonnal leállítják.

 

Gasztronómia és kultúra az augusztus 20-i programok között

A gasztronómiai programok közül a Csárdafesztivál várja a Belvárosban a legjobb ízekkel a vendégeket, valamint a Magyar ízek utcája, ami a Kárpát-medence gazdag ízvilágát mutatja be, ez a Lánchíd és a Döbrentei tér között lesz megtalálható. Itt lehet megkóstolni az ország kenyereit és tortáját is. 

A szegedi Zöld málnát választották az ország idei legjobb cukormentes tortájának (Fotó: Polyák Attila)
A Mákvirág lett 2024-ben az ország tortája (Fotó: Polyák Attila)
Balmazújvárosban sütötték idén az év kenyerét (Fotó: Polyák Attila)

Kiemelt családi program a Szent Jobb-aranyvonat kiállás az Alkotmány utcában, ahol Városok sétánya néven az ország összes településének zászlaja megtekinthető, beleértve a határon túli városokat is.

Idén ismét látogatható lesz a Pannónia hajó az ünnepi hétvégén, valamint az ország egyik legnagyobb népművészeti fesztiválja, a Mesterségek ünnepe a hajdani vásárok hangulatát idézi majd a Budai Várban. A szervezők a hadtörténet iránt érdeklődők figyelmébe ajánlják a Hősök útját a Tóth Árpád sétányon. Emellett a Millenáris park művészkertté változik a hétvégére, ahol a divat és a design kap majd főszerepet. A Varázsliget idén is számos programmal várja a gyermekes családokat a Városligetben, ahol a legkisebbek bekukkanthatnak István király udvarába és jelentkezhetnek a herceg- és hercegnőképzőbe is.

A mesterségek bemutatkozása mellett folkTrend! divatbemutató, ünnepélyes kenyéráldás és aratókoszorús felvonulás is szerepel a Mesterségek ünnepe programjai között augusztus 17. és 20. között a budai Várban. A rendezvény fő eleme a kenyéráldás, hiszen a kenyér szakrális elem, emellett a mai napig a legalapvetőbb élelmiszerünk.

Az ünnepségsorozat programjaira látogatók idén is méltányos áron vásárolhatnak majd ételeket és italokat a rendezvényhelyszíneken.

A szervezők elkötelezettek amellett, hogy mindenki számára megfizethető szórakozási lehetőséget biztosítsanak, így együtt ünnepelhessük Magyarország születésnapját. Augusztus 20. nem fogok anyagi csődöt jelenteni a családoknak: a SZIN-bisztrókban az ásványvíz 200, a kóla 350, a csapolt sör 380, a bécsi perec pedig 300 forintért vásárolható meg Magyarország legnagyobb ingyenes fesztiválján, a fővárosban.

 

A Szent István-nap logós fix áras termékek árai:

  • Szentkirályi Ásványvíz (0,5 liter): 200 forint
  • Pepsi Cola (0,33 liter): 275 forint
  • Pepsi Zero (0,5 liter): 350 forint
  • Dobozos Borsodi (0,5 liter): 400 forint
  • Csapolt Borsodi (0,4 liter): 380 forint
  • Kancellár bor (Irsai Olivér, Olaszrizling és Rozé) (1 deciliter): 260 forint
  • Rézangyal ágyas meggy (4 centiliter): 825 forint
  • Rézangyal szilva (4 centiliter): 825 forint
  • Rézangyal feketecseresznye (4 centiliter): 825 forint
  • Pirulo görögdinnye-alma jégkrém (73 milliliter): 459 forint
  • Bécsi perec (100 gramm): 300 forint
  • Pogácsa (80 gramm): 275 forint

 

Légiparádé és zene

Hamarosan újra magasba szállnak a Magyar Honvédség vasmadarai is. Augusztus 20-án a Kossuth téren lehet élőben követni az ünnepélyes tisztavatást és a légi bemutatót. 

augusztus 20-i programok
Biztosan sokan lesznek kíváncsiak a hagyományos légiparádéra az augusztus 20-i programok között (Fotó: Sztaniszlav Horvath)

A zenei programoknak idén öt fontos helyszíne lesz. 

A Tabánban négy napig a 70-es, 80-as és 90-es évek zenéjét középpontba helyező Retro Fesztivál várja majd az érdeklődőket, ahol a négy kiemelt fellépő az Edda Művek, Demjén Ferenc, az Első Emelet és a TNT zenekar lesz. 

Augusztus 18-án a Mandoki Soulmates ad koncertet a Szent István téren, továbbá ismét megrendezik a Road Movie Live-ot, amelynek keretein belül a magyar popzenei élet krémje szórakoztatja majd a közönséget, itt lép színpadra Zséda is, valamint a Bagossy Brothers, a Honeybeast, a Parno Graszt és Curtis. A Filozófusok kertjében komolyzenei, klasszikus zenei és jazzprogramokkal szórakoztatják a hallgatókat, a Vigadó téren pedig bárzongora csendül fel, míg a Szabad rét fesztiválon az elektronikus zene rajongói mulathatnak kedvükre.

 

Augusztus 20-i rendezvények országszerte

Idén is koronázóvároshoz méltó programokkal készül Magyarország első városa az államalapítás ünnepére. Augusztus 17. és 20. között rendezik meg az Esztergomi Szent István-napokat, így ebben az évben négy napon keresztül lehet válogatni a színes és izgalmas programok közül a megyei jogú városban. A programok helyszíne idén is az Erzsébet-park, ahol két színpaddal, gasztroudvarral, kézműves vásárral és kertmozival várják az érdeklődőket az ingyenesen látogatható eseményen.

Fotó: Az esztergomi Szent István napok esemény Facebook-oldala

A családokra idén is kiemelt figyelmet fordítanak: a kisszínpadnál a Magyar Népmese Színház, a Kabóca Bábszínház és a Csillangó Meseműhely szórakoztatja a gyerekeket egy-egy mesével, interaktív előadással. A helyi és térségi alkotókból álló kézműves vásár keretében mind a négy napon kézműves foglalkozásokat is szerveznek, így a kisebbek és a nagyobbak olyan mesterségeket ismerhetnek meg, illetve sajátíthatnak el, mint például a horgolás vagy a szappankészítés. 

Augusztus 19-én, hétfőn 21 órakor a tavaly negyvenéves István, a király rockopera Feke Pál rendezésében, koncert formájában érkezik az Esztergomi Szent István-napokra. 

Az egyedülálló látványvilággal, technikai megoldásokkal, színpadi és díszletelemekkel, pirotechnikai effektekkel ellátott produkcióban fellép Dolhai Attila, Malek Andrea és Miller Zoltán is. Augusztus 20-án, kedden 20:30-kor a Kollmann Gábor vezette 17 tagú Budapest Jazz Orchestra és Gájer Bálint ad közös nagykoncertet.

Balatonszemesen az Augusztus 20-i ünnepi piknik elnevezésű rendezvénysorozatot rendezik meg augusztus 16–20. között, amely gazdag programkínálattal várja a vendégeket. A kirakodóvásártól a zenei csemegékig minden megtalálható: ingyenes életműkoncertet ad Deák Bill Gyula, felcsendül A csárdáskirálynő nagyoperett, és DJ Dominique-kal is bulizhatnak a rajongói. Rajtuk kívül Vastag Csaba nagyzenekaros koncertjét is élvezhetik a látogatók, valamint a szervezők gondoskodnak látványos tűzijátékról is az ünnepi események zárónapján.

Borítókép: A fényjátékkal bevont Parlament (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.