Lefülelték az időseket vagyonukból kiforgató csalókat

A rendőrség szerint az évek során több mint kétszázmillió forintos kárt okozott a társaság.

Forrás: Police.hu2024. 08. 21. 10:24
Fotó: pexels.com
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jólelkű, vagy a világ dolgaiban kevésbé jártas időseket, illetve komoly alkoholgondokkal küzdő embereket környékeztek meg azok a csalók, akik Debrecenben és környékén igyekeztek megszerezni áldozataik ingatlanját. 

A csalók a Police.hu oldal szerint csaknem hússzor sikerrel is jártak, az időseknek több mint 200 milliónyi kárt okoztak, a rendőrségnek pedig nagy fejtörést. A rendőrség közlése szerint egy társaság Debrecenben és környékén próbálta megszerezni idősektől a lakásukat vagy a házukat. Olyanoktól főleg, akiket viszonylag egyszerűen be lehetett csapni. Vagy azért, mert tájékozatlanok voltak, vagy azért, mert figyelmetlenek, esetleg jólelkűek, vagy egyszerűen komoly alkoholproblémákkal küzdöttek.

Elkövetőként képbe került hét ember, és ezután kezdtük vizsgálni, hogy az utóbbi időben milyen ingatlanok köthetők hozzájuk

 – mondta Szántó Tibor őrnagy, a Debreceni Rendőrkapitányság gazdasági ügyek alosztályának vezetője, majd hozzátette, a gyanús ingatlan ügyletek esetében a régi tulajdonosok megkeresése nem volt egyszerű, mert a károsultak egy része lényegében hajléktalanná vált, vagy szívességből ilyen-olyan, kunyhószerű épületben húzhatta meg magát ismeretlen helyen. 

Amikor aztán rájuk találtunk, ugyancsak nehéznek bizonyult bármit megtudni tőlük, mert volt köztük komoly alkoholgondokkal küzdő, szellemileg leépült vagy a jogi ismereteit tekintve teljesen tájékozatlan ember

– emelte ki az őrnagy, majd hozzátette, az is megesett, hogy az elkövető élettársi kapcsolatot ígért a sértettnek, összeköltözést, boldogságot, szerelmet. Csak adja el a házát, hogy vehessenek egy közöset a pénzből. Más esetben a csalók arra hivatkoztak, hogy gyámügy el akarja venni tőlük a gyermekeiket, és csak úgy lehet őket megmenteni, ha igazolni tudják, van ingatlanjuk, ahol élhetnek, ezért arra kérték a sértetteket, hogy látszólag adják el nekik az ingatlanjaikat, majd miután a gyámügyet megnyugtatták, visszaírják a házukat, lakásukat a tulajdonos nevére.

A csalók összesen több mint 200 millió forintnyi kárt okoztak, a vizsgálók azonban vagyonvisszaszerzés keretében több ingatlant is zár alá vettek, így közel 109 millió forint illegálisan szerzett pénzt vontak el a gyanúsítotti körtől. 

A Debreceni Rendőrkapitányság vizsgálati osztálya jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, zsarolás és lopás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt folytatott eljárást az elkövetőkkel szemben. 

Közülük egy férfit letartóztattak, egy nő bűnügyi felügyelet alatt áll, míg öten szabadlábon védekeznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.