Magyar Péter ellenáll a hatóságnak, eljárás indulhat ellene

Magyar Péter jogellenesen hozta nyilvánosságra az ATV munkatársainak személyes adatait.

Forrás: Hír TV2024. 08. 27. 20:15
Budapest, 2024. július 6.
Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke a párt rendezvényén a budapesti a MOM Sport rendezvényközpontban 2024. július 6-án.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter jogellenesen cselekedett, amikor vallási hovatartozás alapján listázta az ATV munkatársait, ugyanis négy személy beazonosítható – mondta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke a Hír TV-nek.

Nagy botrányt okozott Magyar Péter még júniusban, amikor az ATV vendége volt. A Tisza Párt elnökét a műsorvezető az interjú elején szembesítette azzal, hogy hányszor hívták meg az elmúlt hónapok alatt. Magyar Péter ugyanis azzal vádolta a csatornát, hogy több hétig nem hívták a műsoraikba. A politikus ezután felállt, és kiment a stúdióból.

A Tisza Párt elnöke közösségi oldalán később már provokációnak minősítette a stúdióban történteket, 

majd több információt is megosztott a műsorok szerkesztőiről.

Többek között vallási hovatartozásukat is nyilvánosságra hozta.

Tényi István ügyvéd emiatt akkor a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz fordult, mivel szerinte a vallási hovatartozás különleges adatnak minősül.

Ezek a vallási adatok olyan személyes adatnak minősülnek, amelyek az érintettek engedélye nélkül nem tehetők közzé törvényesen. A politikus eljárása az én véleményem szerint személyiségi jogokat sérthetett, illetve megsérthette az információs önrendelkezésről szóló törvénynek az előírásait is

– mondta Tényi István.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság lépett az ügyben, és kimondta: 

Magyar Péter jogellenesen hozott nyilvánosságra személyes adatokat.

Péterfalvi Attila elmondta, hogy Magyar Péter a hatóság megkeresésére csak annyit válaszolt, hogy ő nem tekinti magát adatkezelőnek, és így ő nem is hozott nyilvánosságra adatokat. 

A vonatkozó európai uniós adatvédelmi rendelet értelmében ha a személy közvetlen vagy közvetett módon azonosítható, akkor érintettről beszélhetünk és személyesadat-kezelés valósul meg

– hangsúlyozta a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke. Hozzátette: ezekben az esetekben is ez történt, tehát az érintett azonosíthatóvá vált az által, hogy a műsor végén a képernyőn lefutnak azok az adatok, amelyek az adott személy feladatát névvel azonosítják.

A hatóság ezért felszólította Magyar Pétert, hogy törölje a listázós posztját, azonban még mindig megtalálható a jogellenes bejegyzés.

Péterfalvi Attila arról is beszélt, hogy amennyiben a Tisza Párt elnöke nem igazolja, hogy eltávolította ezeket az adatokat, akkor hatósági eljárást indítanak ellene.

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: MTI/Hegedüs Róbert)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.