Már Magyarországon képzik az új katonai helikopterek pilótáit

A világ egyik legjobb gépét vezethetik majd azok, akik elvégzik a szolnoki MH Kiss József 86. Helkikopterdandárnál folyó kiképzést.

2024. 08. 14. 9:52
Forrás: Magyar Honvédség
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

 

„Már nem kell külföldre utazni, ha a H225M típusú helikopterre szeretnénk pilótáinknak típus átképzést” – közölte a közösségi oldalán az MH Kiss József 86. Helikopterdandár. A bejegyzésben arról is írtak, jelenleg már tizenkét fő átképzése zajlik a dandáruknál, ahol a helikopterek légi és földi üzemeltetésének elsajátítását tanulják a pilóták.

A H225-ös a világ egyik legjobb helikoptere (Fotó: Magyar Honvédség)

„A H225-ös a világ egyik legjobb helikoptere: aviatikában, teljesítményben, önvezető-képességben. Ha akarnám, sem tudnám mihez hasonlítani, annyira párját ritkítja, pedig repültem már néhány helikopterrel az életemben” – fogalmazott az MH Kiss József 86. Helikopterdandárnál szolgáló Oláh Gábor őrnagy, aki szerint a 10-11 tonnás gép kormányozhatósága, manőverezésképessége és modern technikája világszínvonalú repülésélményt és teljesítményt biztosít a katonáknak.

Már zajlik a pilóták átképzése H225M típusú helikopterre (Forrás: Facebook)

Az átképzés befejeztével elméleti és földi előkészítés vizsgát kell tenniük, csak a sikeres teljesítést követően kezdhetik meg gyakorlati repülő kiképzésüket a H225M típusú helikopteren

– írták a közösségi oldalon.

A H225M közepes katonai szállítóhelikopterből 16 darabot rendelt meg Magyarország a honvédség részére, a gépek közül a franciaországi gyártó, az Airbus Helicopters már tíz darabot leszállított. A sokoldalú gépek magyar személyzettel már bevetéseken is repültek a balkáni NATO misszióban, illetve az észak-macedóniai erdőtüzek oltásán. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.