Példamutató közvécékbe helyezte bizalmát a főváros

Az elmúlt években a fővárosi önkormányzat hatalmas dérrel-dúrral számos, személyzet nélkül, a nap 24 órájában működő illemhelyet helyezett ki Budapest-szerte. A főváros így igyekszik pótolni a korábbi években bezárt, személyzettel rendelkező illemhelyeket.

2024. 08. 23. 14:12
Borítókép: Karácsony Gergely (Forrás: Facebook/Karácsony Gergely)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) jelenleg 71 illemhelyet üzemeltet Budapest területén, amelyből 33 db kezelő személyzettel működik, 38 pedig automata berendezés. Azonban néhány évtizeddel ezelőtt még jóval több nyilvános illemhely szolgálta ki a budapestieket. A második világháború idejére a városban már 82 közvécé működött, ezek üzemeltetését a háború után a kormány a Fővárosi Csatornázási Műveknek (FCSM) adta. A vállalat az 1980-as évekre már több mint százat, 1996-ban pedig már 112-t működtetett.

Azonban a rendszerváltozás és az elhibázott várospolitika eredményeként a mosdók száma az évtizedek múlásával csökkent. Úgy tűnik, ez a trend továbbra sem fordult meg, ugyanis az FCSM továbbra sem tervezi a korábbi évtizedekben bezárt közvécék újranyitását. 

A lezárt, korábban személyzetes illemhelyként működő egységek nagy alapterületűek. Ismételt megnyitásuk jelentős beruházási jellegű ráfordításokat igényelne, ugyanakkor elhelyezkedésük miatt a nyitásukra számottevő igény nem mutatkozik. Társaságunk így jelenleg nem tervezi a lezárt illemhelyek újranyitását

– írta az FCSM a Magyar Nemzet kérdésére válaszolva, majd hozzátették, 2010 óta szinte az összes, általuk üzemeltetett illemhelyen végeztek kisebb-nagyobb felújítást. 

Arra a kérdésre válaszolva, hogy miért zárták be a korábbi évtizedekben működő mosdókat, a csatornázási művek elárulta, az illemhelyek bezárását egyrészt azok rossz műszaki állapota, és a rendkívül alacsony látogatottság indokolta. A rossz műszaki állapot kialakulásában esetenként jelentős szerepet játszott a vandalizmus, az illetéktelen személyek, hajléktalanok beköltözése és az általuk okozott károk.

Működésképtelen közvécék

Amint lapunk már beszámolt róla, még az első fővárosi közösségi költségvetés ötletbörzéjén volt nyertes projekt a Budapest-szerte létesülő közvécék témája. Igazából mindössze hármat sikerült három év alatt megvalósítani, az utolsó kettőnek is – már a módosított időpont után – tavaly tavasszal üzembe kellett volna állnia, ami csak mostanra, az önkormányzati választás hajrájára sikerült. A „példamutató közvécék” elnevezésű illemhelyek első, Blaha Lujza téri pavilonja sem lett sikertörténet:

a ritkán takarított nyilvános illemhely rövid idő alatt prostituáltak és drogosok kedvelt búvóhelyévé avanzsált.

Az öntisztító mechanizmussal ellátott köztéri illemhelyeket a II. János Pál pápa téren és Zugló vasútállomásnál helyezték el, ám a „példamutató vécék” már fél éve működésképtelenül ott álltak.

Az első, Karácsony Gergely nevével fémjelzett közvécé-mintapéldányt a Blaha Lujza téren helyezte el a főváros, átadáskor maga a főpolgármester is büszkén szelfizett az acélbódéval. A büszkeség nem tartott sokáig, ugyanis az őrizetlen, automata közvécé sajátos funkciókat kapott: a prostituáltak és a drogfogyasztók hamar kisajátították maguknak.

A tisztasága is hagy kivetnivalót maga után, kosz és mocsok lepte el, még a pelenkázót is kocsmaasztalnak használták a betérők. Láthatóan a takarítás is gyakran elmarad a főváros részéről.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.