Továbbra is hallgatnak Karácsonyék a Blaha Lujza téri közvécé botrányos állapotáról

Miközben Budapest forgalmas csomópontjain tarthatatlan állapotok uralkodnak, a főpolgármester továbbra is a Lánchíd felújításával dicsekszik.

Magyar Nemzet
2023. 08. 09. 12:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben Budapest forgalmas csomópontjain tarthatatlan állapotok uralkodnak, Karácsony Gergely továbbra is a Lánchíd felújításával dicsekszik, és milliárdokat követel a kormánytól. A városvezető ma délelőtt büszkén jelentette be a közösségi oldalán, hogy az állami turisztikai ügynökség hivatalos angol nyelvű oldala, a Spice of Europe a Lánchídról készült fotókkal csábítja Magyarországra a külföldi turistákat, akik minden évben sok száz milliárd forintot költenek el Budapesten. Karácsony szerint ebből a pénzből a kormánynak óriási adóbevételei származnak, így pár nap alatt összejön a Lánchíd felújítására felajánlott hatmilliárd forintos támogatás, amit már csak ki kellene fizetni. 

Budapest első embere ugyanakkor arról nem ejtett szót, hogy a hatmilliárdos támogatás feltétele az volt, hogy a beruházás kezdetétől számított másfél éven belül az autósok újra használhassák az átkelőt.

Karácsony továbbá nehezményezte azt is, hogy a jobboldali sajtó „agyonhallgatja a Lánchíd költségkereten és határidőn belüli felújítását”. Állításával ellentétben azonban a Magyar Nemzet a Lánchíd mindhárom átadásáról beszámolt, a főpolgármester ugyanis háromszor is átadta ünnepélyesen a hidat, az erről szóló beszámolók ITT, ITT és ITT érhetőek el.

Tegnap lapunk megírta azt is, hogy áldatlan állapotok uralkodnak a Blaha Lujza téren, valamint az annak részeként átadott közvécében is. A lapunkhoz eljuttatott képeken jól látható, hogy

 a vécének nevezett bódé – amelynek használatáért 250 forintot kell fizetni – falai mocskosak, az illemhely körül szerteszét papírdarabok, csipszes zacskó, cigicsikk és egyéb szemét hever, valamint kifogyott a vécépapír is. Visszatérő probléma továbbá, hogy a közvécé folyton elromlik, holott még egy éve sincs, hogy átadták. 

Az eset kapcsán megkereséssel fordultunk a Fővárosi Önkormányzathoz, arról érdeklődve, hogy milyen gyakran takarítják az illemhelyet, illetve hogyan lehetne mérsékelni a szemetelést a vécé környékén, valamint a tér többi részén, de tegnap délelőtt óta nem érkezett válasz.

Pedig korábban úgy tűnt, hogy a Blaha Lujza téri projekt fontos Karácsonynak, sőt azzal az illemhellyel is büszkén szelfizett, amit most ellep a szemét. Mint ismert, a Blaha Lujza tér felújítása még az előző városvezetés által elindított, előkészített, nagy budapesti projekt volt, amelyet végül Karácsony Gergely hivatali ideje alatt valósítottak meg. 

Az eredeti tervekhez képest sokkal drágábban, de cserébe csökkentett műszaki tartalommal sikerült a teret felújítani. 

A hiányosságokat kritizálva néhány sajtótermék azt is nevesítette, hogy nem létesítettek nyilvános vécét a téren. Ezt cáfolandó tett fel másnap egy fényképet a hivatalos főpolgármesteri közösségi oldalára Karácsony Gergely, aki elismerte, hogy ugyan még nem lehet használni az illemhelyet, de ettől függetlenül megépítették. A szelfiből hamar mém lett az interneten.

Borítókép: A Blaha Lujza téri közvécé. Forrás: Olvasói fotó, Magyar Nemzet

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.