Rács mögött az óbudai vezetők: a lakók magukra maradtak, majdnem katasztrófa történt

Augusztus 14-én otthonából vitték el Kiss Lászlót, a Demokratikus Koalíció óbudai polgármesterét, akit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Mára mindkét óbudai vezető letartóztatásban van, a polgármestert tizennyolcmilliós, helyettesét százmilliós korrupcióval gyanúsítják. A kerület magára maradt a gondokkal, bár amikor még tehettek volna valamit, akkor sem tették meg.

2024. 08. 22. 7:30
Fotó: Fotó: MTI
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy lendületet adott a nyomozó hatóságnak az óbudai korrupciós botrányban az önmagát és társait feldobó bűntárs, aki terhelő bizonyítékokat adott át az ügyészeknek. A hatás nem maradt el, Kiss László DK-s óbudai polgármestert és helyettesét elsodorta a bűnügy, amely az egész kerületet megrázta. Nem csoda, hiszen a nyomozó főügyészség által szervezett, több helyszínt érintő, összehangolt akcióban közel ötven hivatalos személy vett részt, abban a Nemzeti Védelmi Szolgálat és a Készenléti Rendőrség állománya is közreműködött. Nem először ellenőrizték az önkormányzatot a hatóságok, most viszont, augusztus 14-én otthonából vitték el Kiss Lászlót, a Demokratikus Koalíció polgármesterét, akit bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásával gyanúsítottak meg, csakúgy, mint pár hónappal korábban helyettesét, az alpolgármestert, Czeglédy Gergőt. Mint ahogyan korábban a Magyar Nemzet beszámolt róla, mára mindkét óbudai vezető letartóztatásban van, a polgármestert tizennyolcmilliós, helyettesét százmilliós korrupcióval gyanúsítják. 

Senki nem hallgatta meg a segélykiáltást

A kerület magára maradt, mindkét vezető elhagyta azt, bár amikor még jelen voltak, sem hallgatták meg a lakók aggodalmait. Többször is kérte levélben az akkor még szabadlábon lévő  Kiss László DK-s polgármestert egy óbudai lakó, hogy sürgősen mérje fel az önkormányzat a Madzsar József utca és környéke fáinak állapotát, mert attól tartott, hogy bármikor bekövetkezhet egy tragédia. Óbuda baloldali városvezetése azonban nem reagált, figyelmen kívül hagyta a segélykiáltást. A válaszok nemcsak, hogy hárítóak voltak, de még lekezelő, kioktató hangvételűek is. 

Csak a szerencsének köszönhető, hogy a napokban kidőlt hatalmas játszótéri fa nem követelt gyerekéletet. Nem ez az első eset, hogy Kiss furcsa hangvételt ütött meg egy óbudaival szemben, korábban egy balesetet szenvedett gyermek édesapjával bánt elutasító módon – derült ki a Metropol cikkéből. 

Hárításból jeles

Tűrhetetlennek nevezte a helyzetet Gyepes Ádám fideszes kerületi képviselő, Kiss régóta hárította, hogy szakszerűen vizsgálják meg a fákat Óbudán. 

Ez a fajta hanyagság vezetett oda, hogy a játszótéren végül bekövetkezett a tragédia. A keletkezett anyagi kár jelentős, a szülők pedig már nem merik levinni a játszótérre a gyermekeiket

– mondta.

Pontosan azon a területen, ahol a lakó júliusban figyelmeztetett, egy hatalmas nyárfa dőlt rá a Madzsar József utcai játszótérre. Ez az esemény egyértelműen bizonyítja, hogy a problémát Kiss László polgármester nem kezelte megfelelően. A városvezetés és a Főkert felkészületlensége tűrhetetlen.

„Folyamatosan hangot adtam annak, hogy a szemrevételezés nem faápolás, pláne nem ott, ahol emberek és gyerekek testi épségét veszélyeztethetik a fakidőlések. Műszeres vizsgálatokra van szükség! Süket fülekre találtunk, aminek most meg is lett az eredménye” – hangsúlyozta Gyepes Ádám. Óbuda Fidesz–KDNP-s képviselője hozzátette: „Manapság a fák állapotának felmérésére már kiváló és pontos technológiák vannak (pl: fakopp), amiket a városvezetés egyszerűen nem használ. A Rozgonyi Piroska utca esetében a kerületvezetés szintén súlyos és visszafordíthatatlan hibát követett el”.

Majd négy métert zuhant a kisfiú

A balesetveszélyes fákra irányuló kérelmekre nyeglén és kioktatóan válaszolt a polgármester, már ha egyáltalán vette a fáradtságot. 

Tavaly pedig egy elhanyagolt közterületen történt baleset, ahol egy fiú eltörte a karját. A helyszínen egy elhanyagolt fatákolmány állt, innen zuhant 3,5 métert. A család kártérítést követelt, de az önkormányzat több mint egy évig hárított azzal, hogy nem is tudtak a faeszköz létéről. 

Az ügy annyira nem ütötte meg a polgármester ingerküszöbét, hogy a balesetveszélyes eszközt csak mostanában bontatta el, a kisebb részben tulajdonos főváros pedig szintén csak a közelmúltban rakott ki táblákat, amelyeken a saját felelősségre hívják fel a területre érkező bringások és járókelők figyelmét.

A balesetet szenvedett kisfiú édesapja személyesen megkereste a DK-s polgármestert.

Flegmán válaszolva kijelentette, ő nem hajlandó velem tárgyalni

– részletezte az apa, aki feljelentést is tett a gondatlan önkormányzat ellen.

Nincs vezetése Óbudának 

Kiss Lászlót és az alpolgármesterét is letartóztatták. Sem a fák vizsgálatának ügyében, sem más elhanyagolt lakossági ügyben nem történik változás. Dagad az eddigi legnagyobb korrupciós botrány, Óbuda pedig vezetés nélkül maradt. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.