Rejtélyes anyagot fedeztek fel a Dunában + videó

Nem tudni, mi okozta a jelenséget.

2024. 08. 17. 12:31
Duna
Forrás: Teol
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Péntek reggel egy felhasználó a közösségi oldalára feltöltött egy videót, amelyen az látszik, hogy valami különös anyag úszik a Duna vizén Érsekcsanádnál éjjel egy óra körül. A felhasználó szerint szennyvíz látható a felvételen, de mások szerint természetes jelenségről van szó – írja a Tolna Vármegyei Hírportál.

Egyesek úgy gondolják, nyár végén a tartós meleg miatt oxigénhiányosabbá vált, alacsony vizekben gyakran alakulnak ki a felvételen is látható algából és hínárból álló „habfoltok”.

 

A rémisztő anyag nem Érsekcsanád szennyvize

A lap felkereste Felső Róbertet, Érsekcsanád polgármesterét, aki elmondta, hogy ő is látta a videót az interneten, de nem tudja, mi lehet az anyag.

A településvezető rögzítette, hogy biztosan nem Érsekcsanád szennyvizéről van szó, azt ugyanis zárt rendszeren keresztül Bajára vezetik be, ahol előbb megtisztítják, majd ezt követően valóban visszaengedik a folyóba.

Erre viszont már jóval a Bács-Kiskun vármegyei kistelepülés alatt kerül sor.

A polgármester azt is elmondta, hogy náluk, a Duna partján ugyan van nagyjából háromszáz hétvégi ház, azok viszont ilyen mennyiségű szennyvizet vélhetően nem tudnának a folyóba engedni. Ha mégis szennyvízről lenne szó, akkor azt Érsekcsanád felett engedték a mederbe – tette hozzá.

 

Máshol nem tapasztalták a jelenséget

A lap Bocz Józsefet, Báta alpolgármesterét, egyben a helyi horgászegyesület elnökét is felkereste. Báta első embere elmondta, hogy

a mostani hordalékról semmit nem tudott, és korábban sem tapasztaltak arra utaló jeleket, hogy térségükbe a Duna felsőbb szakaszáról szennyvíz érkezhet a folyó medrén keresztül.

A településen éppen a múlt héten tisztították meg a medret, mert az áradás miatt nagy mennyiségű sulyom volt benne. Ez a szúrós növény a partról került a vízbe, ezért kaptak engedélyt az eltávolítására, természetesen ellenőrzött körülmények között. A sulyom egyébként idehaza és egész Európában védett fajnak számít.

 

A horgászok szerint előfordul, hogy szennyvizet engednek a folyóba

Több helyi horgász szerint időről időre szokott szennyvíz kerülni a Dunába. Volt, aki arról számolt be, hogy fenekező horgászat közben előfordul, hogy nedves törlőkendő akad a horogra vagy más olyan anyag, ami vélhetően a folyóba engedett szennyvízből került a mederbe.

Nehéz lenne teljes magabiztosággal kijelenteni, hogy pontosan mi lehetett a most Érsekcsanádnál felvett anyag a Duna vizén

– hangsúlyozza a lap. Szakértők szerint mintát kellett volna venni belőle, hogy kiderüljön az igazság.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: TEOL)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.