Tájkép vita után: ez volt a Transparency Sztálingrádja

Ligeti Miklós jogi igazgatót lemosta Lánczi Tamás a Tranziton.

2024. 08. 28. 19:56
Tihany, 2024. augusztus 24.
Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a Mindenki függ valakitõl? - A magyar szuverenitás kérdései címû vitán a tihanyi Tranzit fesztiválon 2024. augusztus 24-én.
MTI/Krizsán Csaba
Fotó: MTI/Krizsán Csaba
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégén a Tranzit fesztiválon vitázott egymással Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke és Ligeti Miklós, a Transparency International jogi igazgatója. Lánczi Tamás kétségkívül felsöpörte a padlót Ligetivel, a Mandiner értesülései szerint olyan szintű verbális verést kapott a baloldali álcivil szervezet vezetője, hogy állítólag még a Transparencynél is megrendült az alkalmasságába vetett hit.

A szombati vitáról a Magyar Nemzet részletesen beszámolt, és már az érvütköztetések közben is érezni lehetett, hogy a külföldi érdekeket kiszolgáló szervezet jogi igazgatója óriási pofonba szalad bele.

A Mandiner szerint Ligeti többször elvesztette a fonalat, egymásnak olykor ellentmondó állításokat tett. Például nem volt tisztában vele, hogyan készül az általuk készített korrupcióérzékelési index, amely több esetben adta alapját a Magyarországgal szembeni jogi eljárásoknak és az uniós pénzek visszatartásának. Arra sem sikerült választ kapni a jogi igazgatótól, hogy a Transparency miért gondolja, hogy tetszése, illetve saját megítélése szerint válogathat a magyar törvények között.

 

Megrendült a bizalom

A lap úgy tudja, még a szervezet jogi igazgatójának alkalmasságába vetett hit is megrendült.

Megsemmisültünk. Ez volt a Transparency Sztálingrádja

– mondta a vita után Ligeti a lap forrása szerint.

Érdemes megemlíteni, hogy a Transparency International tevékenységei között szerepel az országok korrupció szerinti listázása is, ám némileg elnézőbbek, ha a baloldali vezetésű fővárosi önkormányzatnál kell kutakodniuk. Emlékezetes, a botrányos Lánchíd-ügyben a Budapesti Közlekedési Központ a Transparencyt kérte fel, hogy felügyelje a közbeszerzési folyamatokat. A Közbeszerzési Hatóság nyilvántartásából kiderült, hogy a Transparency International hazai ágának a Lánchíd-ügy vizsgálata alatt nem volt akkreditált közbeszerzési tanácsadója, tehát úgy tekintették át a közbeszerzést, hogy arra a hatóság adatbázisa alapján nem volt képesített emberük. A végeredmény ismert, a botrány kapcsán jelenleg

vesztegetés, hűtlen kezelés és adócsalás miatt is nyomoznak.

Borítókép: Lánczi Tamás, a Szuverenitásvédelmi Hivatal elnöke a tihanyi Tranzit fesztiválon (Fotó: MTI/Krizsán Csaba)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.