Tényleg mindenkinél kiverte a biztosítékot az interszexuális bokszoló

Két család és nőszervezet is a nemtetszését fejezte ki az olimpián nőket verő férfi bokszoló miatt.

2024. 08. 02. 12:57
Boxing - Olympic Games Paris 2024: Day 6 Az algériai Imane Khelif (piros színben) a 2024-es párizsi olimpiai játékok hatodik napján a North Paris Arénában 2024. augusztus 1-én Franciaországban. (Fotó: Fabio Bozzani / ANADOLU / Anadolu az AFP-n keresztül)
Fotó: Anadolu via AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fiatal Családosok Klubja (Ficsak) a családi értékek, normák és hagyományok követését és átörökítését felvállaló civil szervezet, valamint a Mindennapok Női Szemmel Egyesület (Nőiszem) a magyar édesanyák, lányok, asszonyok és nagymamák érdekképviseletében tiltakozásuknak adnak hangot a párizsi olimpián történő, sportszerűtlen, az esélyegyenlőséget súlyosan megszegő, gyalázatos döntés ellen. Felháborítónak és mérhetetlenül igazságtalannak tartják a biológiai férfiként, XY-kromoszómával rendelkező versenyző indítását a világversenyen. 

Sokkoló számukra a hír, hogy első magyar női bokszoló olimpikon Hámori Luca a nemi teszten megbukott algériai bokszolóval most szombaton negyeddöntőzni kényszerül és ezzel akár saját testi épségét is veszélyezteti

– olvasható a lapunknak elküldött közleményben.

A Ficsak és a Nőszem is elfogadhatatlannak tartja, hogy egy XY-kromoszómákkal született, a nemi teszteken korábban megbukott elindulhat egy világversenyen a nők elleni küzdelemben és ezzel nemcsak igazságtalan előnyhöz jut, hanem a vele küzdő nők testi épségét is veszélyezteti – írják.

Mindkét civil szervezet felháborítónak és elkeserítőnek tartja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) hozzáállását és döntését, hogy – a 2023-as kitiltását követően – a most Párizsban zajló olimpián mégis engedélyt adtak ennek a sportolónak, hogy biológiai adottságaival, erejével visszaélve női ökölvívókkal versenyezhessen

– hangsúlyozzák.

A civil szervezetek tiltakoznak a fair play sporthoz, a valódi küzdelemhez méltatlan, etikátlan, a nőket megalázó és életveszélybe sodró – ez jól látható is volt a korábbi olasz elleni mérkőzésből – igazságtalan döntés ellen, amely sárba tiporja az esélyegyenlőséget, és igazságtalan a nőkkel, a női versenyzőkkel szemben. 

A Ficsak és a Nőiszem arra kéri a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) képviselőit, hogy a lehető leghatározottabban lépjenek fel a nőket hátrányosan érintő döntés ellen nemzetközi szinten

– emelték ki.

Ahogyan arról korábban már a Magyar Nemzet is beszámolt, hatalmas felháborodás kíséri az algériai bokszolónő olimpiai részvételét.

Borítókép: Imane Helif  (Forrás: Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.