Vajon mennyi az esély rá, hogy lemondjon Gyurcsány Ferenc?

Belviszály, korrupciós ügyek, csökkenő népszerűség, de a DK elnökének pozíciója mintha meg se remegne.

Forrás: Mandiner2024. 08. 16. 20:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kizárta a Demokratikus Koalíció Leel-Őssy Gábor DK-alapító tagot, amiért rendre azt hangoztatta, hogy Gyurcsány Ferencnek mennie kell, lemondásra nélkül nincs visszaút a DK zuhanórepüléséből, azonban ezzel együtt is nagyon valószínűtlen Gyurcsány Ferenc távozása a DK éléről – írta a Mandiner Kiszelly Zoltán véleménye nyomán.

Ahogyan arról lapunk is beszámolt, Leel-Őssy a Népszava érdeklődésére korábban elmondta: – Gyurcsány Ferencnek le kell mondania a Demokratikus Koalíció (DK) elnöki posztjáról és visszavonulni a napi pártpolitikától. Szerinte az még belefér, hogy a bukott kormányfő legyen a DK tiszteletbeli, örökös elnöke, ám muszáj visszavonulnia.

A DK-s politikus szerint: 

Ha marad a mostani vezetés, nem áll meg a DK mélyrepülése, és a következő parlamenti választáson már lemegyünk 5 százalék, vagyis a bejutási küszöb alá. Feri azt gondolja, hogy a júniusi kudarc után több Gyurcsány kell a DK-ba, holott a választók nem ezt üzenik, hanem azt, hogy nem ő kell 

– hangoztatta Leel-Őssy, majd hozzátette, a kormányellenes szavazók olyan embert keresnek, akit alkalmasnak látnak Orbán leváltására. Erre a feladatra nem látják Gyurcsányt megfelelőnek – vélekedett. 

Friss hír, hogy a kritikákra válaszul a DK kizárta soraiból Leel-Őssyt. 

Valószínűtlen, hogy pártja érdekeit előre helyezve a lemondást fontolgatná Gyurcsány

Kiszelly Zoltán, a Századvég politikai elemzési igazgatója a Mandinernek a témával kapcsolatban elmondta, véleménye szerint 

nincs esély Gyurcsány Ferenc leváltására a DK éléről, mivel a DK a Gyurcsány–Apró-érdekkör pártja, nélkülük ez a párt nem létezne.

A Századvég politikai elemzési igazgatója szerint a DK jelenlegi célja, hogy a megmaradt 5–8 százaléknyi szavazójukat megtartsák, miután több százezer szavazót veszítettek a június 9-ei választásokon. „Az elpártolt szavazók ma már a Tisza Párt szavazói” – közölte a szakértő.

A politológus megemlítette az óbudai polgármester, Kiss László letartóztatását és a III. kerületi korrupciós botrányt is, amely szintén tovább rontotta a párt hitelességét, ugyanakkor pont emiatt halkulhat most el a tetőző belviszály.

Nem azt mondom, hogy jól jött nekik, de van az a mondás, hogy elvtárs, segítsd a lebukottakat, ami azt jelenti, hogy a DK most zár

– utalt Kiszelly a DK-ban megszokott viszonyokra a lap érdeklődésére.

Borítókép: Gyurcsány Ferenc, a DK frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés őszi ülésszakának első napján, 2023. szeptember 25-én (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.