Változások jönnek a családtámogatásoknál, tízezreket érint a könnyítés

Hankó Balázs ismertette a részleteket.

2024. 08. 30. 10:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tovább bővülnek a családtámogatások Magyarországon – jelentette be Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter. Közölte: tegnap este jelent meg az a kormányrendelet-módosítás, amely

tovább bővíti a magyar családoknak az egyedülálló családpolitikai intézkedésekhez való hozzáférését, mivel a speciális adózók, akiknek a legnagyobb csoportja a katások, és az őstermelők esetében tovább bővül a csok plusz, a babaváró támogatás és a falusi csok.

A speciális adózási formákból adódóan a bankok eddig a hitelbírálat során a bevételek 10-20 százalékát tudták figyelembe venni, a rendelet módosítása azonban innentől a bevételek 50 százalékát írja elő. Ez azt jelenti, hogy például a csok plusz esetében a 15 millió, a 30 millió vagy az 50 millió forintos hitelhez való hozzájutás lehetősége egyre erőteljesebbé válik. Jelentős előrelépés az is, hogy eddig ezeknél a foglalkoztatási formáknál két-három éves társadalombiztosítási jogviszonyt írtak elő, ez most egy évre csökken – ismertette a miniszter.

Több tízezer potenciális támogatást igénybe vevőről van szó, ide tartoznak például a fodrászok, a kozmetikusok, a fotósok, az informatikusok vagy a kiskereskedelmi tevékenységet folytató egyéni vállalkozók.

– A kormány számít rájuk, és hívja őket abba a családtámogatási rendszerbe, amelynek harminc intézkedése valósult meg az elmúlt években. A jelenlegi gazdasági szempontból nehézségeket magában rejtő helyzetben is bővítik a családtámogatásokat, amelyek európai és világszinten is különlegesek – fogalmazott a tárcavezető.

Hankó Balázs szerint ezeknek a családpolitikai az intézkedéseknek köszönhetjük, hogy 2010 óta több mint 178 ezer gyermek született meg, ha a korábbi termékenységi arányszám maradt volna, akkor ennyivel kevesebben lennénk.

Az idén januárban bevezetett csok plusz támogatás iránt 15 ezren érdeklődtek,

ezek közül jelen pillanatban kilencezer hitelkérelem van bírálat alatt, amelyből 6321 bírálat történt meg 164 milliárd forint hitelösszegben, ami 26 millió forint átlagos támogatási összeget jelent.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy

a kibővített családtámogatási eszközökön kívül a kormány 1,1 millió családnak segített az augusztusra előrehozott szeptemberi családi pótlék, gyes és gyed kifizetésével.

Azzal is segítik a családok tanévkezdését, hogy 1,2 millió diák 13 millió tankönyvéhez 15 milliárd forinttal járultak hozzá a kedvezményes és ingyenes gyermekétkeztetés mellett. A család és a munka közötti egyensúly kialakítását támogatja a kormány az újra adott bölcsődei támogatással, ami főleg a vidéken élő, munkába visszatérő családoknak jelent könnyebbséget, akár havi ötvenezer forint értékben is. – A magyar családok támogatásának rendszere bővül és erősödik, Magyarország családbarát ország, a magyar nemzet pedig családbarát nemzet – mutatott rá Hankó Balázs.

Borítókép: Hankó Balázs a családszervezetekkel (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.