Dr. Várkonyi Andrea: A legnagyobb szabadságot a tanulás adja

Mesterséges intelligencia, pszichológia, hadiipar és gazdaság. Ilyen és ehhez hasonló, a fiatalokat foglalkoztató témákról szól az idén nyolcadik alkalommal megrendezésre kerülő Mészáros Alapítvány Konferencia. Az augusztus 28-tól 31-ig tartó esemény helyszíne ismét Balatonalmádi, ahol mintegy 170, az alapítvány ösztöndíjában részesülő, felsőoktatási jogviszonnyal rendelkező hallgató vesz részt.

Forrás: MTI2024. 08. 29. 13:12
Fotó: Kondella Misi Photography
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legnagyobb szabadságot a tanulás adja – jelentette ki a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöke a szervezet nyolcadik alkalommal megtartott konferenciáján.

Dr. Várkonyi Andrea kiemelte, megtiszteltetés számára, hogy idén kuratóriumi elnökként köszönheti a résztvevőket, valamint azt is hozzá tette, kizárólag olyan feladatot vállal el, amivel valamilyen formában tud azonosulni.

Fotó: Kondella Misi Photography

A kötődésem ahhoz, hogy diákokat támogatunk, elég sokrétű. Én magam is tanítottam a szegedi egyetemen, szinte az egész életemet végig tanultam, három diplomát szereztem. Ezalatt az idő alatt megtapasztaltam, hogy a legnagyobb szabadságot az adja, ha tanul az ember. A biztonságos jövő megteremtése talán az egyik legfontosabb feladatunk. Az AI etikai kérdései, az adatvédelem és a technológiai fejlődés által generált társadalmi változások mind olyan kihívások, amelyeket csak együtt, felelősségteljesen és körültekintően tudunk megoldani. Rátok vár majd az a feladat, hogy mint a jövő vezetői, kulcsszerepet vállaljatok majd abban, hogy ezekre a kérdésekre megfelelő válaszokat találjunk

A kuratóriumi elnök jelezte: a konferencia programjában igyekeztek olyan aktuális témákat válogatni, amelyek érdeklik a fiatalokat. Lesz szó kriptovalutákról, űrtechnológiáról és a külföldi egyetemeken való tanulásról is — sorolta. 

Mészáros Lőrinc bejelentette, emelkednek az ösztöndíjak

Mészáros Lőrinc, a Mészáros Csoport tulajdonosa kijelentette: Magyarország legnagyobb magánvállalatának kötelessége a társadalmi felelősségvállalásban részt venni — mondta, egyúttal bejelentette: A 2024/25-ös tanévre az alapítvány tavalyi ösztöndíjainak emelését kezdeményezi. A korábbi 4,5-ös átlag felett havi 150 ezer helyett 175 ezer forintot, 4-4,5-ös átlag között havi 120 ezer forint helyett 150 ezer forintot, és 4-es átlagig havi 100 ezer forint helyett 125 ezer forintot kaphatnak így a fiatalok.

Fotó: Kondella Misi Photography

Beszédében emlékeztetett: lokálpatriótaként a Vál-völgy térségében először az egyetemre-főiskolára járó diákokat támogatták, majd középiskolai ösztöndíjat és általános iskolai ösztöndíjat is alapítottak.

Mészáros Lőrinc hangsúlyozta: A kihívások – koronavírus-járvány, ukrajnai háború, gazdasági és energiaválság – ellenére a Mészáros Alapítvány nemhogy csökkentette, hanem növelni tudta a fiatalok támogatását. Az alapítvány az elmúlt négy évben hétmilliárd forintot fordított karitatív célokra – emelte ki. 

Megjegyezte,

az alapítvány által a fiataloknak adott támogatások mellett a High Tech Suli programban számos iskola digitális fejlesztéseihez járultak hozzá, a Pro Filii Alapítvány évente milliárdos nagyságrendben nyújt támogatást a rászorulóknak.

A konferencia nyitó előadásában Constantinovits Milán, a Mathias Corvinus Collegium szakmai főigazgató-helyettese arról beszélt, hogyan lehet a gyorsan változó világban – ahol a technológiai és társadalmi peremfeltételek nagy sebességgel módosulnak – jövőt építeni, közösségre támaszkodva karriert építeni.

Borítókép: Várkonyi Andrea, a Mészáros Alapítvány kuratóriumának elnöke (Fotó: Kondella Misi Photography)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.