Világszínvonalú lesz az augusztus 20-i tűzijáték, műhelytitkokat árult el a pirotechnikus

Amerikában is felkeltette az érdeklődést a budapesti produkció.

2024. 08. 19. 16:11
Budapest, 2023. augusztus 20.
Tûzijáték Budapesten az államalapítás ünnepén, Szent István napján, 2023. augusztus 20-án. Elõtérben az Erzsébet híd.
MTI/Balogh Zoltán
Fotó: MTI/Balogh Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az augusztus 20-i budapesti tűzijáték világszínvonalú – mondta a Metropolnak Leskovicsné Tóth Mária pirotechnikus. A tűzszerész hozzátette:

Ezt úgy kell érteni, hogy mind a felhasznált termékek minőségének és azok mennyiségének, illetve annak a tekintetében is, hogy mekkora területet lefedve nyújt látványosságot az embereknek.

Mintegy hatvanfős csapat dolgozta ki a műsor menetét és bonyolítja le a produkciót, a szakmai legjobbjai dolgoznak a kivitelezésen, hogy a szükséges pirotechnikai szakemberekkel és eszközökkel biztonságos körülmények között történjen minden. Részt vesznek benne a megkérdezett pirotechnikus lányai és öccse, Tóth Ferenc is, aki testvéréhez hasonlóan vegyész végzettségű, és harminc éve dolgozik tűzijátékokkal. Cége és csapata mára komoly tényezőnek számít a szórakoztatóipar ezen ágában.

Meghívásos alapon voltak már több rangos nemzetközi tűzijátékversenyen, ahol a szakmai zsűri számtalan szigorú szempont alapján értékeli a teljes látványt.

Montrealban, ahol a világ egyik legnagyobb presztízsű tűzijátékversenyét rendezik, ezüstérmet nyertek.

A világ számos országába – a teljesség igénye nélkül Japánba, Mexikóba vagy az Egyesült Államokba – hívják, hogy egyedi tűzijátékműsorokat tervezzen és bonyolítson le. A csapat most Budapesten végzi az utolsó precíz simításokat az idei ünnepi tűzijáték előtt, amely minden eddiginél látványosabbnak ígérkezik. Leskovicsné Tóth Mária elárult még egy érdekességet:

Egy amerikai szoftverfejlesztő cég készített egy olyan programfelületet, amellyel részletesen meg lehet tervezni egy ilyen monumentális tűzijátékshow legapróbb részleteit is. A budapesti tűzijáték pedig annyira látványos, hogy a vállalat szerette volna, ha ott tesztelik a terméket, és mindezt Tóth Ferenc és csapata tervei és kivitelezése szerint. Ezzel a programmal dolgozott az idei tűzijátékon.

 

Mária két lányával (Fotó: Szabolcs László)

A Szent István-napi programsorozatot augusztus 20-án, Budapesten lezáró Tűz és fények játéka című műsor 21 órakor kezdődik és fél órán át nyűgözi majd le a nézők millióit. Aki nem tudja a helyszínen megcsodálni a tűzijátékot, a Duna Televízió élő adásában követheti.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.