Visszatér a pokoli forróság, hőségriasztást rendeltek el az egész országra + videó

Aztán jön a lehűlés.

2024. 08. 11. 7:45
Eger, 2022. június 27.
Szökõkútban frissíti magát egy férfi a hõségben az egri Dobó téren 2022. június 27-én. Ezen a napon életbe lépett az országos tisztifõorvos által elrendelt harmadfokú hõségriasztás.
MTI/Komka Péter
illusztráció Fotó: MTI/Komka Péter
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napos, gomolyfelhős időre számíthatunk. Csapadék nem várható. Az északnyugati szél helyenként megélénkül – derül ki a HungaroMet előrejelzéséből.

 A vasárnapi előrejelzés (Forrás: HungaroMet)

Sok napsütés valószínű kevés gomolyfelhővel. Nem lesz továbbra sem csapadék. A hőmérséklet délután 31 és 36, késő este 18, 26 fok között alakul.

A hétfői előrejelzés (Forrás: HungaroMet)

Lehűlés csak jövő hétvégén várható egy markáns hidegfronttal és csapadékkal.

 

Hőségriasztást rendeltek el

Az országos tiszti főorvos a HungaroMet előrejelzése alapján vasárnaptól péntekig másodfokú hőségriasztást adott ki az ország egész területére. A hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség:

a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25–27 fok lesz, a maximumok 33–38 fok között várhatók.

Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság arra kért mindenkit, hogy a nagy melegben fokozottan figyeljünk egymásra, fogyasszunk több folyadékot, pótoljuk az elvesztett sót, elektrolitokat (nátriumot, kalciumot, káliumot, magnéziumot). Kerülni kell a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. Napközben 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a tűző napon. Védjük bőrünket a leégés ellen megfelelő öltözködéssel és napvédő készítmények alkalmazásával.

A szabadban végzett intenzív fizikai tevékenység, például munkavégzés vagy hosszan tartó sportolás hőgutát okozhat. Ajánlatos naponta több órát légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Az ablakot csak éjszaka és hajnalban nyissuk ki, nappal sötétítsünk be. Akik a hőség ellenére gépjárműbe kényszerülnek, fokozott óvatossággal vezessenek.

A fesztiválokon, szabadtéri rendezvényeken szórakozók is töltsenek néhány órát az árnyékban, illetve használják ki a telepített párakapuk nyújtotta lehetőséget. A déli órákban a vízparton pihenők is kerüljék a napozást, és ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: MTI/Komka Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.