Vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa a BME botrányos gólyatábora miatt + videó

Az oktatási ombudsman szerint ez most egy elszigetelt eset volt.

Forrás: Hír TV2024. 08. 27. 22:19
Budapest, 2022. október 17.
A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi K épületének részlete, a Mûegyetem rakparton. Elsõ elõdintézményét, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum-ot 1782. augusztus 30-án alapították meg, s ez volt Európában az elsõ polgári mérnökképzõ intézet. Az 1871/72-es tanévben megalakult Királyi József Mûegyetem volt a világon az elsõ mûszaki felsõoktatási intézmény, amely a nevében az egyetem szót viselte. Neve 2000. január 1-jétõl Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az intézmény az alapításának 240. évfordulója alkalmából Látogatóközpontot létesített, ahol megtekinthetõk a BME-hez kapcsolódó kutatási eredmények, érdekességek és egyetemtörténeti mérföldkövek.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Balaton József
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vizsgálatot indítottak a BME gólyatáborában történt botrányos esetek miatt és már változtatásokat is eszközöltek a jövőre nézve – mondta el Aáry-Tamás Lajos oktatási ombudsman a Hír TV-nek.

Aáry-Tamás Lajos emlékeztetett, hogy tíz évvel ezelőtt volt egy nagy vizsgálatuk, ami az egész magyar felsőoktatásra kiterjedt, hiszen az egyik egyetem gólyatáborban megerőszakoltak egy egyetemi hallgatót. 

Akkor a magyar felsőoktatás legtöbb intézményében hatalmas változások álltak be, megváltoztatták a gólyatáborok kultúráját.

Akkor a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) egy chartát fogadott el, ami ma, a HÖOK egyik alapszabályának melléklete. 

Szerintem ez most egy elszigetelt jelenség, de természetesen nagyon komolyan ki fogjuk vizsgálni

– hangsúlyozta Aáry-Tamás Lajos.

Az oktatási ombudsman szerint ha a szervezés a Hallgatói Önkormányzattól visszakerül az egyetemhez és így az egyetemi oktatók és hallgatók közösen fogják megszervezni a gólyatáborokat, akkor a jövőben ilyen már nem fordulhat elő.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.