Lett következménye a botránynak: a BME új módszerrel rendezi a következő gólyatáborát

Az egyetem egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét.

Forrás: MTI2024. 08. 23. 12:44
Budapest, 2022. október 17.
A Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a BME központi K épületének részlete, a Mûegyetem rakparton. Elsõ elõdintézményét, az Institutum Geometrico-Hydrotechnicum-ot 1782. augusztus 30-án alapították meg, s ez volt Európában az elsõ polgári mérnökképzõ intézet. Az 1871/72-es tanévben megalakult Királyi József Mûegyetem volt a világon az elsõ mûszaki felsõoktatási intézmény, amely a nevében az egyetem szót viselte. Neve 2000. január 1-jétõl Budapesti Mûszaki és Gazdaságtudományi Egyetem. Az intézmény az alapításának 240. évfordulója alkalmából Látogatóközpontot létesített, ahol megtekinthetõk a BME-hez kapcsolódó kutatási eredmények, érdekességek és egyetemtörténeti mérföldkövek.
MTVA/Bizományosi: Balaton József 
***************************
Kedves Felhasználó!
Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû  különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi  igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt.
Fotó: MTVA/Balaton József
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte munkáját a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkacsoportja, amely felülvizsgálja a felsőoktatási intézmény gólyatáborainak szabályozását – közölte az egyetem.

A Magyar Nemzet beszámolt már róla, hogy a szervezők megtiltották – többek között – az óvszerek bevitelét a BME egyik karának a gólyatáborába. Az esetre Menczer Tamás és Deutsch Tamás is reagált, mindketten úgy gondolták, hogy ez nem megfelelő megoldás arra, amit a szervezők el kívántak érni. Az is kiderült, hogy az óvszerügy csak a jéghegy csúcsa volt, miután a gólyák beszámoltak a BME VIK bodajki gólyatáborában történtekről. A friss egyetemisták ahelyett, hogy jó élményeket kaptak volna, rengeteg megaláztatásban volt részük, ami miatt többen ott is hagyták a tábort.

Az egyetem a botrányosra sikerült tábor miatt vizsgálatot indított, amit a most első ülését tartó testület végez, Bihari Péter oktatási rektorhelyettes vezetésével és a hallgatók, valamint a gólyatáborok szervezésében részt vevő érintett területek munkatársainak bevonásával.

A munkacsoport új, egységes szabályozást készít, hogy megelőzze, illetve megakadályozza a visszaélések lehetőségét

– hangsúlyozták, hozzátéve: az új szabályozás középpontjában a biztonság, a közösségépítés és az elfogadás lesz.

Azt is jelezték, hogy a munkacsoport minden beérkező bejelentést kivizsgál, ennek elősegítésére pedig belső kommunikációs csatornát nyitnak.

A BME a jövő évtől új modell szerint, központilag szervezi a gólyatábort

– emelték ki. Hozzátették: a rendezvény alapelveit, fókuszpontjait az új szabályok határozzák meg, hogy egy „teljeskörűen biztonságos, a hallgatóknak jó élményt adó eseményen” vehessenek részt a diákok.     

Fontos, hogy a tervezett esemény építsen az eddigi rendezvények értékeire, de a megújulás része a szemléletváltás annak érdekében, hogy az esemény egyetemkezdő fesztiválként támogassa a közösségépítést, segítse a középiskola és az egyetem közötti átmenetet, és megalapozza a sikeres egyetemi tanulmányokat

– írta az egyetem.

Kitértek arra is, hogy a táborban jelen lesz az egyetem támogató, segítő szolgálata is pszichológusokkal együtt, akikhez a hallgatók év közben is bármikor fordulhatnak nehézségeikkel és problémáikkal.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTVA/Balaton József)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.