„A magyar nemzeti identitást szét akarják verni!”

Az egyetemek megszállása a liberális értelmiségiek legfontosabb célkitűzése, mert az egyetemi burkokból indulhatnak ki mozgalmaik a legkönnyebben – mutatott rá Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Identitás mint politikai fegyver című konferencián. A tárcavezető szerint a magyar nemzeti identitást szét akarják verni, erre nekünk csak ez lehet a válaszunk, hogy magyarnak lenni a világ legjobb dolga.

2024. 09. 23. 16:08
MIR_6160
Identitás konferencia Fotó: Mirkó István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A liberalizmus agresszívan nyomul és belső gondolatrendőrséget igyekszik kialakítani az egyet nem értőkben, őket akarja magyarázkodásra kényszeríteni – jelentette ki Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Identitás mint politikai fegyver című konferencián, amelyet a XXI. Század Intézet és a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szervezett. A tárcavezető hangsúlyozta: manapság a normalitás szorul magyarázatra, amikor pedig a normalitáspártiak demokratikusan nyilvánítanak véleményt, akkor letiltják őket a különböző platformokról. 

A miniszter kiemelte, a kormány álláspontja szilárd és rendíthetetlen: a hagyományos családot tekintik a társadalom alapvető egységének. Nem hagyják elbizonytalanodni sem a szülőket, sem a gyerekeket, nálunk nem vezetik be a harmadik és a sokadik nemet, továbbá a szülők jogainak kétségbevonása és a gyermekek védelme nem sérülhet. 

Hankó Balázs úgy vélte, hogy a glóbuszt háborúk terhelik, egyes vezetők már a világháborúval dobálóznak, miközben gazdasági problémák sújtják a világot. Tízezrével jönnek olyanok, akik a saját képükre akarják változtatni az őket befogadó országot, még úgy is, hogy illegálisan vándorolnak oda. – Ha az identitás kérdése is elmozdul a biztos helyéről, akkor egyetlen pont sem marad, ami egyben tartaná a világot.  Lehet, hogy pontosan ez a cél? – kérdezte.

A miniszter leszögezte: az a jó tanintézmény, amelyik ismeretet, tudást és gyakorlatot ad, de egyben az identitást is formálja. – Az iskolában tanuljuk meg a barátságot és a bajtársiasságot, közben pedig megismerjük a minket körülvevő világot. Európát megrázta a nyugati 1968-as mozgalom, megváltoztatta az identitását, ami az egyetemeken kezdődött.

 Az egyetemek megszállása a liberális értelmiségiek legfontosabb célkitűzése, mert az egyetemi burkokból indulhatnak ki mozgalmaik a legkönnyebben. 

Nem hagyjuk, hogy a magyar egyetemek egyszólamúak, kizárólag liberális felfogásúak legyenek, ez nem szolgálja az oktatási célokat. A magyar jövő érdekében kell működniük. Az intézményi autonómiát tiszteletben tartó modellváltás ezt a célt szolgálja – mutatott rá Hankó Balázs.

A tárcavezető szerint úgy kell nyitni az újdonságok felé, hogy nem szakadunk el az örökérvényűtől. Minden újításnak csak akkor van értelme, ha őrizzük a kulturális örökséget és erősítjük a családokat, így maradhat meg a nemzeti identitásunk – fogalmazott.

Az ifjúságpolitikáról elmondta: egyik legfontosabb eleme a közösségek támogatása, ezért ennek tisztességesnek, őszintének és innovatívnak kell lennie a hagyományok megtartása mellett. A kormány támogatja azokat a közösségi törekvéseiket, amelyekkel a fiatalok megvalósíthatják a saját céljaikat.

A kultúra ügyéről kifejtette: a nyugati identitásválság elhárítása érdekében azt a kérdést kell feltenni, hogyan bizonyítsuk be, hogy a világ legjobb dolga magyarnak lenni, annak minden bajával és nyűgével együtt. Ez ad egy szilárd alapérzést, ami egyesek szerint nacionalista szemlélet, de jobb rá a patrióta kifejezés.

 – A magyar nemzeti identitást szét akarják verni, erre nekünk csak ez lehet a válaszunk, hogy a magyarnak lenni a világ legjobb dolga 

– hangsúlyozta a miniszer.

Hankó Balázs szerint az emberi közösségek fennmaradása isteni törvény és parancs, ha ez szétesik, akkor minden megkérdőjeleződik, ami a közös emberi kultúrából és hitből ered. A miniszter a tegnapi Székelyföldön tett látogatása során azt érezte, hogy van remény.

Borítókép: Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter (Fotó: Mirkó István)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.