A világon is egyedülálló rendszert vezettek be Ferihegyen, ezzel véget ért a csomagok kifosztása + videó

Az utasok csomagjai sehol máshol nincsenek ilyen biztonságban.

Forrás: Police.hu2024. 09. 17. 11:18
Nemzeti többségi tulajdonba került a Budapest Airport Zrt.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy világviszonylatban is egyedülálló újításnak köszönhetően a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren idénre a poggyászból lopás jelensége gyakorlatilag megszűnt – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. 

Korábban a poggyászból való lopás – más országokhoz hasonlóan – nálunk is problémát okozott. A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság (RRI) munkatársai a jog minden lehetséges eszközével küzdöttek a lopások ellen, egyre kifinomultabb módszereket használtak, azonban a a magas szintű összejátszás és a belső konspiráció miatt szinte nem múlt el úgy hét, hogy ne érkeztek volna feljelentések az utasoktól lopások miatt.

Pedig a rendőrök megtettek mindent: a véletlenszerű rajtaütéseken kívül használtak vegyszerezett pénzzel feladott csalibőröndöt, rejtett kamerát és egyéb leplezett eszközöket. Ezek a módszerek azonban nem bizonyultak elég hatékonynak. Amíg 2022-ben poggyászból lopás miatt 119 feljelentés érkezett, 2023-ra ez a szám 78-ra csökkent, de láthatóan nem oldódott meg a probléma.

A reptéri rendőrök azonban nem adták fel a megoldás keresését. Javaslatukra egy jogszabály-módosításnak köszönhetően 

ma már minden rakodómunkásnak testkamerát kell viselnie munka közben.

A tesztidőszak idén februárban kezdődött, nyár óta pedig élesben is elindult a rendszer. Az új megoldásnak köszönhetően idén poggyászlopás miatt mindössze hét büntetőeljárást kellett indítania az RRI-nek, amelyből öt esetben kizárható volt a magyarországi elkövetés. A fennmaradó kettő ügyben a testkamerák felvételei alapján sikerült azonosítani a két-két elkövetőt, akiket gyanúsítottként ki is hallgattak a nyomozók, így ezen bűncselekménynél 100 százalékos a felderítési eredményesség.

A testkamerák használata révén a Ferihegyi repülőtér világszinten is kiemelkedő vagyonmegóvás szempontjából és mindezzel együtt az egyik legbiztonságosabb repülőtér Európában.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.