Apple és Google: Rekordbírságok az EU-tól, több mint hatezer milliárd forintnyi büntetés vár rájuk

Írországnak fizet az Apple.

2024. 09. 10. 23:18
Apple logó
Forrás: Pexels
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió Bírósága végleges döntést hozott az Apple 13 milliárd eurós adóügyében, és a Google is súlyos trösztellenes bírságot kapott – írta meg az Origo.

A bírák megerősítették az Európai Bizottság álláspontját, miszerint az Apple éveken át alacsony adókulcsokat fizetett Írországban, ami jogellenes támogatásnak minősül. Az ítélet alapján az Apple-nek 13 milliárd eurót kell visszafizetnie az ír államnak, ezzel lezárva az évek óta húzódó adóvitát. A bíróság elutasította az Apple és Írország fellebbezését, így a cégnek kamatokkal és költségekkel együtt kell rendeznia tartozását. 

A Google sem úszta meg: a vállalatot versenyellenes tevékenysége miatt kötelezték 2,4 milliárd euró megfizetésére, ami minden idők legnagyobb trösztellenes bírsága. A Google saját termékösszehasonlító szolgáltatásának előnyben részesítése a keresési találatokban sértette a versenytársakat, és a cég hiába próbálta megtámadni a bírságot, az EU legfelsőbb bírósága helybenhagyta az ítéletet. A két technológiai óriás összesen több mint 6000 milliárd forintnyi bírságot köteles fizetni. A Google szóvivője csalódottságát fejezte ki az ítélet miatt, de elmondta, hogy 

már 2017-ben végrehajtották a szükséges változtatásokat a Google Shopping szolgáltatás működésében. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.