Betegek segítségére is használták a helikoptereket a honvédek

Lánctalpas kétéltűeket is bevetettek.

2024. 09. 25. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Magyar Honvédség elsődleges feladata hazánk fegyveres védelme. Katonáink azonban a vármegyei kéréseknek megfelelően segítséget nyújtottak a Duna és a Lajta mentén az árvízi veszélyhelyzet kezelésében is, hiszen a magyar katonákra minden körülmények között, így árvíz idején is lehet számítani – közölte Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter új Facebook-bejegyzésében.

– A Dunán 2013 óta nem tapasztalt mértékű árhullám elleni védekezésbe a hivatásos és szerződéses állomány mellett a területvédelmi tartalékos katonákat is bevontuk, köztük olyanokat is, akik a két hónapja meghirdetett toborzókampány hatására döntöttek úgy, hogy munkájuk vagy tanulmányaik folytatása mellett részt vállalnak hazánk biztonságának megőrzésében” – fogalmazott a honvédelmi miniszter. – Az árvízi védekezés a gyakorlatban mutatta meg, mit jelent a Szeretem, megvédem! mottó – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy 

a katonák „állták a sarat a gáton”, mindvégig kiválóan, nyugodtan, példaértékűen végezték el a feladatokat.

– Ott voltak a katonáink mindig a gáton időben, annyian és akkor, amikor szükség volt rájuk. Köszönöm az elöljáróiknak, köszönöm a hivatásosok fegyelmezett hozzáállását, és köszönöm a területvédelmi tartalékosok jelentkezését és szolgálatát – mondta a honvédelmi miniszter.

Kiemelte: 

a honvédek a nap huszonnégy órájában kiválóan és fegyelmezetten teljesítettek szolgálatot számos településen.

Példaértékű kitartással összesen több mint 900 ezer homokzsákot megtöltöttek, gátat építettek és erősítettek, járőröztek, valamint több száz szárazföldi technikai eszközt, köztük PTSZ–M lánctalpas kétéltű járműveket, valamint két helikoptert is bevetettek – sorolta.

A Magyar Honvédség Szobon a lakosság szállításába is besegített, az árvíz által elzárt Kisorosziból egy beteget egy H145M, egy másikat egy H225M típusú helikopterrel szállítottak el, mielőbbi kórházi ellátásuk érdekében.

– A feladat még nem ért véget, a Magyar Honvédség katonáira az árvíz levonulását követően is számíthatnak a magyar emberek – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A tetőzést követően a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár alakulata árvízvédelmi utómunkálatokat végzett Neszmélyben, az MH Altiszti Akadémia honvédei pedig Dunabogdányban segítették az árhullám levonulása utáni munkálatokat.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Honvédelmi Minisztérium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.