Csótányok lephetik el a magyar otthonokat: jobb lesz felkészülni az invázióra

Jelentősen megnőtt az erdei csótányok száma a lakott területeken, azonban problémát még nem okoztak.

2024. 09. 06. 8:58
Csotány
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegesen elszaporodtak az erdei csótányok Magyarországon és habár nem jelentenek veszélyt számunkra, jelentősen rontják a komfortérzetünket, részben amiatt is, mert ez a faj társaival ellentétben repülni is képesek – tudta meg az Agrárszektor Kovács Tamástól, a a Nova-Tox Profi Kft. ügyvezető igazgatójától. 

Kovács Tamás az Agrárszektornak elmondta, az emberek nagyban hozzájárulnak a környezeti élővilág megváltozásához, kontinenseket utazunk át ezzel hurcolva ide-oda különböző élőlényeket, amivel jelentősen befolyásoljuk a természet egyensúlyát. Vannak olyan rovarok, melyek Magyarországon soha nem voltak jelen azelőtt, ilyen például a márványos poloska, az ázsiai lódarázs vagy akár a kabóca, mostanra azonban ezek ellen is fel kell készülnünk, hiszen nem honosak hazánkban – írják.

Az erdei csótányok hazánkban az elmúlt években szeptember–október hónapokban mutatkoztak egészen szórványosan és csekély mennyiségben. Viszont az időjárási viszonyok változása és a csótányok rendkívüli alkalmazkodó képessége miatt ma már augusztus elején is tömegesen jelennek meg ráadásul nemcsak az erdős területeken, hanem a városokban is.

– mondja a lapnak az igazgató.

Az erdei csótányok ellen védekezni a sűrű növényzet irtószeres kezelésével lehet, így gyérítve a populációt, mint akár a szúnyoggyérítés esetében. 

Ha épületen belülre jutnak, akkor ott akár napokon belül külső behatás (irtás) nélkül is elpusztulnak, hiszen oly mértékben nem ideális az épített környezet számukra, hogy megfelelő környezet, táplálék, folyadék hiányában elpusztulnak

– emelték ki.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.