Folytatódik Pankotai Lili bírósági ügye

A baloldali aktivista egykori pécsi alma materét perli, mivel annak vezetése nem hunyt szemet nagy nyilvánosság előtt elmondott trágár „verse” felett.

2024. 09. 22. 10:25
PANKOTAI Lili
Október 23. - A fővárosi önkormányzat és civil szervezetek ünnepi demonstrációja
Fotó: Máthé Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pankotai Lili, a baloldali aktivista tavaly januárban a Telexnek adott interjúban bejelentette, hogy a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével pert indít egykori iskolája ellen. Az indíték az volt, hogy a 2022. októberi kormányellenes tüntetésen előadott trágár „költeményét” a pécsi ciszterci rend által fenntartott Nagy Lajos Gimnázium vezetése bírálta, az iskola szellemiségével összeegyeztethetetlennek tartotta. Pankotai Lili végül otthagyta az intézményt, mivel úgy érezte, hogy lehetetlenné tették a további tanulmányait. Mint fogalmazott, 

a pert figyelemfelhívásnak szánja, hogy a többi iskola és tankerület tudomásul vegye, hogy a tetteiknek következményei vannak.

A budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban tanulmányait folytató aktivista tavaly nem, de idén már le tudott érettségizni – közölte a Mandiner.

Tavaly megkapta a TASZ Szabad-díját, ahol köszönetet mondott volt iskolájának, amiéért rávilágítottak arra, milyen nem szeretne soha lenni.

A diáktüntetések állandó résztvevője által indított személyiségi jogi per tavaly novemberben kezdődött. A bíróság az alperest és a felperest is meghallgatta, akik előadták a bizonyítékokat. A következő tárgyaláson azonban váratlan fordulat történt: 

a Pécsi Törvényszék leállította az eljárást, mivel a felek egyeztetésekbe kezdtek a per egyezséggel való lezárása érdekében.

A bíróság tájékoztatása szerint a felek közösen kérték az eljárás szüneteltetését, amit a törvényszék elfogadott. Ha négy hónapon belül egyik fél sem kéri a folytatást, a per megszűnik. A TASZ képviselője korábban precedens értékű perről beszélt, ami más intézményeknek is irányadó lehet.

A megegyezés végül nem jött létre, így az eljárás folytatódik. 

A Pécsi Törvényszék közölte, hogy az eljárás folytatását Pankotai Lili kérte, mivel a peren kívüli egyeztetések nem vezettek eredményre.

A szeptember 17-i tárgyaláson a bíróság beidézett tanúkat hallgatott meg. Ítélethirdetés októberben várható.

Borítókép: Pankotai Lili (Forrás: MTI/Máthé Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.