Gidránok lövéseitől volt hangos a tatai lőtér + galéria

A harcjármű akár 140 kilométer/órás végsebességre is képes.

2024. 09. 06. 16:40
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gidrán harcjárműves lövészeten vettek részt az MH Klapka György 1. Páncélosdandár 1. Lövészzászlóalj és a vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály katonái – adta hírül honlapján a honvédség. A gyakorlatról megosztott képeken – egyebek mellett –  közelebbről is látható a harcjármű legfőbb fegyverzete, egy 12,7 milliméteres nehézgéppuska.

Forrás: honvedelem.hu

A harcjármű fegyverzetéről érdemes megemlíteni, hogy Kaposváron, a HT Division Zrt. üzemében integrálták a terepjárókra. Emlékezetes, tavaly decemberben írták alá a Gidrán Páncélozott Járművek Kft. nevű magyar–török vegyesvállalat megalapításához szükséges dokumentumokat a Rába Jármű Kft., valamint a török Nurol Makina ve Sanayi A.S. magyar leányvállalata, a Nurol Makina Hungary Kft.

Forrás: honvedelem.hu

A magyar–török vegyesvállalat célja, hogy a Rába-csoportnál a 4×4-es hajtásképletű Gidrán páncélozott harcjárművek magyarországi összeszerelési és gyártási képességét kialakítsák, a lehető legmagasabb hazai hozzáadott értékkel, magyar beszállítói tartalommal, elsősorban a Magyar Honvédségnek.

A 16 tonnás eszközt egy 8900 köbcentis sorhatos, 375 lóerős turbódízel motor hajtja, amivel akár 1500 newtonméteres forgatónyomatékra és 140 kilométer/órás végsebességre is képes.

A Gidrán páncélozott harcjárművekből már több tucatot rendelt eddig a honvédség, a járművek kommunikációs és elektronikai eszközeit, fegyverzetét Kaposváron, a HT Division Zrt. üzemében integrálták a terepjárókra. A tervek szerint mintegy háromszáz darab magyar–török együttműködésben készülő Gidrán kerülhet a honvédség csapataihoz. 

Borítókép: Gidrán harcjármű a személyzetével (Forrás: honvedelem.hu)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.