Iványiék veszélybe sodorták a saját dolgozóikat és az iskoláikban tanuló gyerekeket

Többmilliárdos köztartozásokat, kifizetetlen áram és gázszámlákat halmozott fel a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség, amivel az egyház maga lehetetlenítette el az oktatási intézményei működését, veszélybe sodorta saját dolgozóit és az iskoláiban tanuló gyerekeket. Információnk szerint a NAV felé 2 milliárd forint, az MVM irányába pedig 1 milliárd forint a szervezet adóssága

2024. 09. 06. 14:49
Forrás: Origo
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A balliberális média és egyes ellenzéki politikusok ugyan a kormány áldozataként mutatják be a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget (MET), a valóság az, hogy ők maguk sodorták veszélybe a saját dolgozóikat és az oktatási intézményeikben tanuló gyerekeket is. 

Információk szerint ugyanis azért került bajba a MET, mert nem fizetett adót, még a náluk dolgozók személyi jövedelemadóját, társadalombiztosítását és járulékait sem, amivel majd a nyugdíjba menetelkor vagy az orvosi ellátás igénybevételekor szembesülnek az érintettek. 

Az Iványi Gábor metodista lelkész által alapított kisegyháznak a NAV felé legalább 2 milliárd forint adóssága van, idén februárban a gazdasági vezetőjét is bilincsben vitték el pénzügyi visszaélések gyanújával. 

Úgy tudjuk, hogy a MET a Magyar Villamos Művek felé is horribilis összeggel tartozik, a ki nem fizetett gáz- és áramszámlák nagyságrendileg 1 milliárd forintot tesznek ki. 

 

Nem véletlen tehát, hogy az állam az államháztartás szabályai szerint visszatartja ezen adósságok csökkentésére az egyháznak járó állami támogatásokat. Úgy is fogalmazhatunk, hogy az állam az egyháznak járó támogatásokat továbbra is biztosítja, de azt nem utalja ki, hanem a köztartozások rendezésére fordítja.

Az MVM világosan közölte, hogy nem tudja még egy téli szezonban ingyenesen biztosítani a fűtést és az áramot az egyház által fenntartott intézmények működtetéséhez. Ebben a helyzetben lépett a Kormányhivatal és állapította meg, hogy az iskolák további működtetésének hiányoznak a feltételei. Mindez ténykérdés, hiszen az épületekben hamarosan nem lesz gáz és áram.

Mindezek ismeretében egyértelmű, hogy az iskolák bezárása kizárólag Iványiék felelőssége, ők idézték elő ezt az állapotot az éveken át tartó, pénzügyi visszaélések gyanúját is felvető, felelőtlen gazdálkodásukkal. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.