Ez fájni fog a hódmezővásárhelyieknek

.Jelentős áremelésekről döntött a Márki-Zay Péter által vezetett önkormányzat.

Forrás: MTI2024. 09. 24. 20:41
Hódmezővásárhely, 2024. június 10. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt EP-listavezetője beszédet mond a szervezet hódmezővásárhelyi eredményváró rendezvényén 2024. június 9-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A gyermekétkeztetésben és az idősotthoni ellátásban fizetendő térítési díjak, valamint a parkolódíjak jelentős emeléséről döntött a hódmezővásárhelyi közgyűlés keddi rendkívüli ülésén – közölte az MTI. Az áremelésekről szóló előterjesztéseket az MMM és a Tiszta Vásárhelyért Egyesület a közgyűlés ülésén részt vevő nyolc képviselője támogatta.

A képviselő-testület döntése után november 1-jétől mintegy 27 százalékkal emelkednek Hódmezővásárhelyen a gyermekétkeztetésben fizetendő díjak.

Az óvodások étkezéséért naponta 1090 forintot, az általános iskolásoknak 1240 forintot, a kollégistáknak 2680 forintot kell fizetni. Az előterjesztés szerint az önkormányzat térítési díjakból származó bevétele jövőre mintegy nettó 29 millió forinttal nő.

Szintén emelkedik novembertől az idősotthoni ellátás után fizetendő díj is. Így a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában élőknek naponta a 4800 forint helyett 5700 forintot kell fizetniük. Az emelés az intézmény számára havonta ötmillió forintos többletbevételt jelent. Márki-Zay Péter (MMM–Tiszta Vásárhelyért Egyesület) szerint a térítési díjak növelésének mértéke jóval a nyugdíjemelés mögött marad.

Szintén emelés történt a Nyugdíjas Lakóparkban fizetendő díjak kapcsán is. Az ott élőknek lakásuk után négyzetméterenként 485 forint helyett havonta 570 forintot kell fizetni, személyenként pedig 26 500 forintról 31 165 forintra emelkedik a térítési díj. Az egy lakóra jutó emelés így – a lakásmérettől függően – mintegy 7500 és 9000 forint közötti összeg havonta.

A következő ciklus közgyűlésének döntenie kell majd a szociális és a piaci alapon kiadott önkormányzati lakások bérleti díjainak emeléséről is

– közölte Hódmezővásárhely polgármestere a vita közben. 

A parkolási díjak januártól 28 százalékkal drágulnak. Az óránként fizetendő díj 250 forintról 320-ra emelkedik, a napijegy pedig 1000 helyett 1280 forintba kerül majd. A parkolási díjakat az eredeti előterjesztés szerint 60 százalékkal emelték volna, de a javaslatot a jelen lévő képviselők nem támogatták.

A tervek szerint a közeljövőben pályázatot írnak ki a városban működő parkolóautomaták tízéves működtetésére, úgy, hogy az autósok már bankkártyákkal is fizethessék a díjat– jelentette be Márki-Zay Péter.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.