Jönnek Márki-Zay megszorításai + videó

Két év alatt hetven százalékkal emelték a közétkeztetés árát.

2024. 09. 30. 11:08
2021.10.23. Budapest Egységben a szabad Magyarországért! Október 23-i ellenzéki gyűlés Fotó: Máté Krisztián (MK) Ripost képen: képen: Márki-Zay Péter az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje Fotó: Máté Krisztián Forrás: RIPOST
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Brutális áremelésekről döntött a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely képviselő-testülete. A gyermekétkeztetést, a parkolást, valamint az idősek ellátását érintő díjemeléseket a polgármester és a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) tagjai a jelenlegi önkormányzati ciklus utolsó közgyűlésén szavazták meg.

A döntés értelmében a gyermekétkeztetésre a szülőknek 25 százalékkal többet kell költeniük november 1-jétől, míg a nyugdíjaslakópark díjtételeit ugyancsak novembertől 17,6 százalékkal emelik, a Kovács-Küry Időskorúak Otthonában pedig 18,7 százalékkal növekednek a díjtételek. A parkolás díjai Hódmezővásárhelyen 28 százalékkal emelkednek január 1-jétől.

Márki-Zay Péter megszorítócsomagja azt jelenti, hogy egy bölcsődei napi négyszeri étkezés ára a jelenlegi 725 forintról 905 forintra emelkedik, míg egy általános iskolás gyermek napi háromszori étkeztetése 990-ről 1240 forint lesz novembertől. Egy középiskolás diák ebédjéért 690 forint helyett 835 forintot kell majd fizetni naponta, míg a kollégiumi étkezés 2680 forintra emelkedik 2105 forintról.

Az idősek ellátását sújtó megszorítás a nyugdíjaslakóparkban 26 500 forint helyett 31 765 forint lesz, míg a Kovács-Küry Idősek Otthonában a napidíj novembertől már nem 4800, hanem 5700 forint lesz, ami havonta 28 ezer forint többletköltséget ró az idősekre. A városi parkolás 28 százalékos emelése hetvenforintos pluszkiadást jelent óránként, így januártól már 320 forintot kell fizetni Hódmezővásárhelyen.

Az emelések okáról Bálint Gabriella, a Fidesz–KDNP helyi önkormányzati képviselője lapunknak azt mondta:

Márki-Zay Péter az infláció és az élelmiszerárak emelkedésével indokolta a most elfogadott megszorításokat.

– A polgármester vezette testület szeptemberben a rendes közgyűlésen szerette volna megszavazni a díjemeléseket, de miután látták, hogy a javaslat elfogadásához nem lesznek elegen, Márki-Zay Péter egy rendkívüli közgyűlést hívott össze a múlt hétre, ahol az összes, áremeléssel kapcsolatos javaslatot megszavazták – mondta Bálint Gabriella.

Szavaiból az is kiderült, ugyanaz a cég szolgáltatja az étkezést az időseket ellátó intézményekben is, ahol most ugyancsak jelentős emeléseket szavazott meg Márki-Zay Péter és az MMM.

A napi térítési díj emelésével havonta 28 ezer forinttal kell többet fizetniük az ellátottaknak, amit sokan nem tudnak kifizetni, míg másoknak a meglévő ingatlanjára testálják a fizetendő összeget

– mondta Bálint Gabriella.

Hangsúlyozta, hogy az önkormányzat

az elmúlt két évben már harmadszor emeli a közétkeztetés árát, így már közel hetven százalékkal fizetnek többet a szülők, mint két éve.

Hozzátette, a menzát biztosító cég, a Prizma Food két éve áll szerződésben az önkormányzattal. – A Prizma Food egy tőkeerős, profitorientált cég, az ételek minősége pedig a legtöbb esetben rossz, de a mennyiségre is sok panasz érkezett a szülők részéről – tudatta a fideszes politikus.

Ismert, Márki-Zay Péter 2021-ben döntött a korábban önkormányzati kézben működő menza kiszervezéséről. A polgármester egy Pest vármegyei magáncéget hozott a városba azzal az ígérettel, hogy ha majd 2022. január 1-jétől a Prizma Food főz, azzal az ott élők többszörösen jól járnak: az önkormányzatnak olcsóbb és hatékonyabb lesz a szolgáltatás, és a professzionális szolgáltató jó minőségű és ízletes ételeket garantál a vásárhelyieknek.

Ezzel szemben a mai napig folyamatosak a panaszok az ételek mennyiségére, minőségére, ízvilágára, ezért egyre kevesebben veszik igénybe a menzát.

 

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: Ripost/Máté Krisztián)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.