Magyar Péter stratégiai hibát követett el, elveszíthet jó pár szavazót

A XXI. Század Intézet elemzője szerint Magyar Péterrel ellentétben még a kormányt állandóan támadó Gyurcsány Ferenc is felmérte, hogy az árvízhelyzet idején mi egy politikus teendője.

2024. 09. 19. 18:26
20240530 Budapest
Európai Parlamenti Választás
Az MTVA szervezett élő választási vitát a Várkert Bazárba Európai Parlament képviselőjelöltek részvételével.
Az esemény helyszínén ellenzéki demonstrációkra került sor.
Magyar Péter Tisza Párt és Dobrev Klára Demokratikus Koalíció DK is tüntetést hirdetett a Várkert Bazár elé.

Fotó: Csudai Sándor CSS
Origo

A képen: Magyar Péter
Fotó: Csudai Sándor
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Péter ugyan gyorsan lecsapott az árvíz témájára, ám a kapkodással komoly hibákat is elkövetett – mutatott rá legújabb videóelemzésében Deák Dániel. A XXI. Század Intézet vezető elemzője kiemelte: az ellenzék új vezetője szemlátomást politikai haszonszerzésre használja fel az árvízhelyzetet és még a gátak mellől is a kormányzatot, illetve a védekezést szervező hivatalos szerveket támadja. 

Ráadásul ripacsként viselkedik, és úgy tesz, mintha nélküle nem működne a védekezés. A politikus szavait a honvédség, a katasztrófavédelem és a vízügyi szakemberek is visszautasítják, emellett a kormányzati szereplők is világosan reagáltak; mint fogalmaztak: a gátakon nincsen helye a politikának

 – emlékeztetett az elemző.

Hangsúlyozta, hogy veszélyhelyzetekben, mint például a járvány, a háború vagy az árvíz, az emberek többsége összefogást és együttműködést vár el a politikai szereplőktől, akik azonban az ilyen helyzeteket is politikai haszonszerzésre használják, megbüntetik. 

Az elemző emlékeztetett: ugyanilyen helyzet volt a 2020-as koronavírus-járvány, amikor a balliberális oldal támadta a kormányzatot és a járványügyi szerveket. A viselkedésük miatt bezuhant a támogatottságuk, míg a nemzeti egység fontosságát hangsúlyozó kormányoldalé megerősödött. Hozzátette: meglátása szerint a mostani helyzetben is hasonlóra lehet számítani, hiszen 

Magyar Péter gátlástalanul támadja a védekezésben részt vevő hivatalos szerveket, ami meglehetősen kontraproduktív ránézve.

Deák Dániel kiemelte, hogy veszélyhelyzetekben az emberek többsége mindig összefogást vár el a politikai erőktől, így az ilyen viselkedés visszatetsző. Hozzátette: Orbán Viktor ennek megfelelően arról beszélt, hogy a gátakon nincsenek pártjelvények, csak védekező emberek, de még Gyurcsány Ferenc sem támadta a kormányzatot az árvízhelyzet során.

Az elemző ugyanakkor nem várja, hogy ennek hatására Magyar Péter elkötelezett szavazói kiábrándulnak majd belőle, ugyanakkor a kevésbé elkötelezett szavazói vagy a középen állók már eltávolodhatnak tőle, hiszen ez az antipatikus viselkedés taszítja a választók többségét. 

Borítókép: Magyar Péter (Fotó: Csudai Sándor/Origó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.