Navracsics Tibor: A mesterséges intelligenciával megerősíthető az adatvezérelt szakpolitika

A miniszter szerint a fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia.

Forrás: MTI2024. 09. 10. 15:17
NAVRACSICS Tibor
Fotó: Derencsényi István
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A fejlesztéspolitikai döntéseknél is komoly szerepet játszik a mesterséges intelligencia (AI) – mondta a közigazgatási és területfejlesztési miniszter hétfőn Budapesten, az AI Summit 2024 rendezvényen. Navracsics Tibor előadásában leszögezte: 

amit ma tudunk a mesterséges intelligenciáról, az nagyon kevés ahhoz képest, amit a jövőben fogunk tudni, mégis foglalkozni kell már most azzal a kérdéssel, mire lehet felhasználni az AI-t a területi döntéshozatalban.

Úgy véli, a mesterséges intelligencia segítségével megerősíthető az adatvezérelt szakpolitika: az adatok összegyűjthetők, összevethetők, adatbázisok készíthetők, amelyek révén integrált tudásra tehetnek szert, precízebb adatkezeléssel jobban meghatározhatók a célzott beavatkozások, és az eredmények is visszamérhetőkké válnak.

Navracsics Tibor a további lehetséges alkalmazási területek között említette az okosvárosprogramot, amelyben a polgárok mozgása, szokásai alapján digitális megoldásokkal „teszik okosabbá” a városok működését, a népegészségügyet és a járványkezelést, a környezeti fenntarthatóságot, valamint a gazdaságfejlesztést.

 

A digitális megoldásoknak és az adatkezelésnek köszönhetően várakozásaik szerint a jövőben a kormányzati politikai tervezés megalapozottabbá válhat, a komplex globális kihívásokra pedig hatékonyabban lehet majd reagálni

 – mutatott rá a miniszter.

Emlékeztetett, Magyarországon a mesteréges intelligenciát már használja a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a Magyar Turisztikai Ügynökség, a helyi közszolgáltatási információs rendszer (ikir), használták továbbá az Európa kulturális fővárosa programsorozat lebonyolítása során, és alkalmazzák a dél-dunántúli régió fejlesztésére irányuló modellprogramban is. Navracsics Tibor szólt arról is, hogy a 2022-es digitális gazdaság és társadalom index alapján 

Magyarország az Európai Unió átlaga alatt helyezkedik el a digitális közszolgáltatások arányának, a digitális technológiák integráltságának, a humán tőke digitális felkészültségének, de még az internet-hozzáférés tekintetében is.

A lemaradás mérséklése érdekében már indultak uniós forrásból olyan programok, amelyek erősítik a digitális infrastruktúrát és javítják a magyar lakosság digitális készségeit, a közigazgatás is elindul a digitalizáció útján, valamint a szeptember elsején elindult Digitális állampolgárság program is válasz erre a problémára.

Borítókép: Navracsics Tibor (Fotó: MTI/Derencsényi István)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.