Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Komoly segítséget nyújthat a haderőnek a mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia segítheti a döntéshozók munkáját, illetve a hadműveletek támogatását és sok esetben döntően változtatja meg a hadi eseményeket – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A honvédelmi miniszter szerint azonban a legsúlyosabb morális kérdések is felvetődnek például akkor, amikor egy háborúban az ellenség likvidálásához már nincs is szükség magára a katonára, vagyis az emberre, hiszen már a rendszer önmaga képes lehet erre. A tárcavezető ezen aggályok miatt a szabályozás kidolgozását és bevezetését szorgalmazza.

Forrás: MTI2024. 09. 10. 12:27
Budapest, 2024. szeptember 10.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elõadást tart az AI Summit 2024 konferencián A magyar haderõ és az AI kapcsolata címmel a Magyar Zene Házában 2024. szeptember 10-én.
MTI/Soós Lajos
Fotó: Soós Lajos
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A haza védelme érdekében szükség van a mesterséges intelligencia (AI) által biztosított speciális tudásra, de az embert, az emberi tényezőt ebből nem lehet kihagyni – hangsúlyozta a honvédelmi miniszter az AI Summit 2024 konferencián kedden Budapesten. Szalay-Bobrovniczky Kristóf a Magyar Zene Házában zajló eseményen a magyar haderő és az AI kapcsolata címet viselő előadásában egyebek között arról beszélt, hogy azért, mert valami új, még nem feltétlenül nevezhető jónak. 

Budapest, 2024. szeptember 10.
Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter elõadást tart az AI Summit 2024 konferencián A magyar haderõ és az AI kapcsolata címmel a Magyar Zene Házában 2024. szeptember 10-én.
MTI/Soós Lajos
(Fotó: MTI/Soós Lajos)

Ezzel együtt azonban azt is kiemelte, hogy az AI által is biztosított fejlesztéseket a védelmi iparban használni kell és ennek kapcsán a magyar vállalkozásokkal való összefogást szorgalmazott, mert – mint fogalmazott – ez számukra is számos lehetőséget biztosít. A miniszter azt mondta, 

az AI a fegyveres erők számára magától értetődő módon elsősorban a felderítés területén nyújt komoly segítséget, de jelentősége az adatfeldolgozás, illetve a földrajzi terepviszonyok felmérése tekintetében is tetten érhető.

– tette hozzá. Kiemelte, az AI adott esetben egy bonyolult harci helyzetbe belépve a leghatékonyabb utat javasolja, illetve a logisztika területén is megjelennek ezek a digitális eszközök.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf szerint azonban a legsúlyosabb morális kérdések is felvetődnek például akkor, amikor egy háborúban az ellenfél, az ellenség likvidálásához, elpusztításához, megsemmisítéséhez már nincs is szükség magára a katonára, vagyis az emberre, hiszen már a rendszer önmaga képes lehet erre.

A tárcavezető ezen aggályok miatt szabályozás kidolgozását és bevezetését szorgalmazta.

A miniszter szerint ugyanakkor ez egy létező valóság és kétségtelen, hogy az ember nélkül üzemeltetett rendszerek a veszteség tekintetében számos előnnyel járnak, kevesebb emberre lehet szükség az élet védelme érdekében és a hibák lehetősége is csökken. Ezzel kapcsolatban egyúttal felidézte a Gázai-övezetben tavaly októberben történteket, amikor bár az izraeli hadsereg számára valamennyi a védelemhez szükséges digitális eszköz rendelkezésre állt, de az emberek nem elegendő számú jelenléte miatt a rendszer áttörhető volt.

Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf (Fotó: MTI/Soós Lajos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.