Pressman kiakadt azon, hogy Kövér László nem engedte be a baloldal LMBTQ-konferenciáját a Parlamentbe

A Parlamentben szeretett volna LMBTQ tematikájú konferenciát tartani kedd délután a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd, ám Kövér László házelnök nem adott termet az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozva. David Pressman, az USA budapesti nagykövete tájékoztatása szerint az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is aggodalmát fejezte ki a magyar demokráciát fenyegető veszélyek miatt, ez a döntés tovább fokozza ezeket az aggodalmakat.

2024. 09. 04. 7:11
Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Laufer László/vDunántúli Napló)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A DK, az MSZP a Momentum és a Párbeszéd a Parlamentben tartott volna egy, a magyar LMBTQ-közösség helyzetével foglalkozó konferenciát, Kövér László azonban nem engedte meg ezt. 

 Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. február 27-én. (MTI/Koszticsák Szilárd) LMBTQ PArlament
Kövér László házelnök nem adott termet az a LMBTQ tematikájú konferenciára az Országgyűlés tekintélyének megóvására hivatkozva Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Az ellenzéki pártok több budapesti nagykövetet és az európai ügyekért felelős miniszterek budapesti informális találkozójának résztvevőit is meghívták egyébként. Az eseményt így a Közép-Európai Egyetem (CEU) Nádor utcai épületében tartották meg kedden, amin számos nagykövet között David Pressman, az USA budapesti nagykövete is részt vett.

 

David Pressman nagyon aggódik a magyar demokráciáért

„Több mint rendkívüli, hogy egy európai uniós tagállam parlamentjének választott tagjaitól megtagadják a Parlamentbe való bejutást, mert az emberi jogokról kívánnak tárgyalni. Az, hogy megtagadják a Parlamenten belüli üléstermet a testület választott képviselőitől, komoly és aggasztó kérdéseket vet fel” – reagált Pressman. Nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy 

az LMBTQI+ jogokkal foglalkozó parlamenti frakciót alakító magyar parlamenti képviselőknek már kétszer is megtagadták a Parlamentbe való bejutást, hogy hivatalos ügyeket intézzenek. 

Kiemelte azt is, hogy az LMBTQI+ jogokkal foglalkozó parlamenti képviselők találkozóját egy helyi egyetemre kellett áthelyezni, mivel az Országgyűlés elnöke úgy döntött, hogy „megakadályozza a bejutásukat egy olyan intézménybe, amelynek rendeltetése az összes magyar ember érdekeinek képviselete”. David Pressman emlékeztetett, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya többször is aggodalmát fejezte ki a magyar demokráciát fenyegető veszélyek miatt.

A mai intézkedések, amelyekkel a parlament megválasztott tagjait megfosztották attól az intézménytől, amelybe megválasztották őket, tovább fokozzák ezeket az aggodalmakat

– jelentette ki. Az Országgyűlés elnöke négy nappal a rendezvény előtt válaszolt a DK elnöke, Gyurcsány Ferenc július végi teremigénylésére. „Tájékoztatom, hogy a 2024. szeptember 3-i teremigénylését – tekintettel a 2012. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdésében foglalt kötelezettségemre – nem áll módomban teljesíteni” – írta Kövér. A hivatkozott paragrafus szerint a házelnök feladata, hogy biztosítsa az Országgyűlés jogainak gyakorlását, gondoskodjon az Országgyűlés tekintélyének megóvásáról, az Országgyűlés rendjének és biztonságának fenntartásáról, valamint az Országgyűlés munkájának megszervezéséről.

Borítókép: David Pressman amerikai nagykövet (Fotó: Laufer László/Dunántúli Napló)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.