Rétvári Bence: A magyar segítség világszínvonalú

Ha mások bajban vannak, a magyarokra mindig számíthatnak – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: MTI2024. 09. 27. 16:24
RÉTVÁRI Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha mások bajban vannak, a magyarokra mindig számíthatnak, és a magyar segítség világszínvonalú – mondta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára pénteken Hajdúszoboszlón.

Rétvári Bence a Hunor mentőszervezet (Hungarian National Organisation for Rescue services) újraminősítési eljárásának záróünnepségén emlékeztetett: a szervezet egymás után harmadik alkalommal kapta meg az ENSZ Insarag legmagasabb minősítését, amit háromszor csak az Egyesült Államok mentőcsapata és a magyar mentőszervezet tudott megszerezni. Emmanuel Chapeau, az ENSZ Insarag titkárságának képviselője bejelentette, hogy a Hunor a 36 órás gyakorlaton magas színvonalú, professzionális munkát végzett, amiért újra megkapja a legmagasabb, nehéz városi kutató-mentő csapat minősítést. Ez a minősítés azt jelenti, hogy a Hunor egyidejűleg két kárhelyszínen tíz napon át tud folyamatos munkát végezni önellátó módon – tájékoztatták az MTI-t a helyszínen.

Rétvári Bence beszédében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben óriási árhullám vonult le a Dunán, és az árvízvédelmi munkákban is kiválóan helyt álltak a magyar tűzoltók és katasztrófavédők. Jó érzés olyan országban élni, ahol mindenki biztonságban érzi magát, mert amikor veszélyes természeti csapás közelít, akkor megvan az az államilag szervezett rendszer, amelyik professzionális, jól működik, fegyelmezett, tud az embereken segíteni, meg tudja védeni őket az árvíztől, vagy más természeti csapástól – hangoztatta az államtitkár.

Hozzátette: a Hunor ennél még sokkal többet is tud, főleg a törökországi földrengés óta mindenki megismerte a nevüket, a mentőegységről mindenkinek a bátorság, az önfeláldozás, a nagy jó fizikai és lelki erőnlét jut az eszébe. A törökországi földrengés mentési munkálatai kapcsán megjegyezte: büszkék vagyunk arra, hogy önök elsőként érkeztek és utolsóként távoztak, és 24 órás szolgálatban mentették az életeket, segítettek reményt visszaadni a családoknak, hogy kihozták a romok alól a hozzátartozóiakat, és újra életben láthatják a férjüket, feleségüket, gyereküket.

Rétvári Bence azt mondta, hogy nagyon büszkék a Hunor tagjainak elkötelezettségére, hogy a világ legjobb katasztrófavédői között vannak.

Ha Szerbiában külső segítségre volt szükség a víz ellen, önöket hívták, ha Észak-Macedóniában segítségre volt szükség a tűz ellen, önöket hívták, ha életeket kellett menteni Törökországban, önöket hívták – sorolta az államtitkár megjegyezve, hogy a világhírű Hunor mentőcsapatot mindenhol elismerik, és odahívják, ahol segítségre van szükség.

Rétvári Bence végezetül köszönetet mondott a mentőcsapat tagjainak a kiváló helytállásukért, és családtagjaiknak áldozatvállalásaikért. Az ünnepség végén átadták a kiváló minősítést tanúsító oklevelet, és az egyenruhán viselhető kitűzőket a mentőszervezet tagjainak. A zárórendezvényen jelen volt Góra Zoltán tűzoltó altábornagy, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója is. A Hunor, Magyarország hivatalos mentőszervezete a gyakorlat során egy kitalált földrengés helyszínén nyújtott segítséget – közölte korábban az OKF.

A hajdúszoboszlói romvárosban a magyar mentőszervezetnek azt is be kell mutatnia, hogy tíz napon keresztül képesek önellátóan tevékenykedni. A Hunor teljesítményét tíz ország szakembereiből álló minősítő (IER) csapat értékelte – mint azt a záróünnepségen Nikolaus Salzer alezredes, az IER vezetője elmondta –, kiválóra.

Borítókép: Rétvári Bence (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.