Sokasodnak a bajok a balmazújvárosi városházán

Munkaterv szerinti ülésre hívta össze a város képviselőit Hegedüs Péter polgármester szerda délelőttre. A balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testülete azonban egy napirendi pontot sem tárgyalhatott meg, ugyanis a városvezető mellett több képviselő és a jegyző sem jelent meg. Az önkormányzati alkalmazottak harmadik hónapja nem kapnak fizetést Balmazújvárosban, miután a város tavasszal nem fogadta el a költségvetést. A Haon információi szerint az egészségügyi szolgáltató igazgatója felmondott, úgy tudják, jegyzője sincs már a városnak.

2024. 09. 12. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 27 témát tűzött napirendre szeptember 11-i, munkarend szerinti ülésére a balmazújvárosi önkormányzat képviselő-testülete. Az előterjesztéseket azonban nem tárgyalták meg, ugyanis a tizenkettőből csak hat tag jelent meg tíz órára, mások mellett Hegedüs Péter baloldali polgármester és a város jegyzője sem volt ott –  írja a Hajdú-Bihar vármegyei hírportál.

Mint korábban beszámoltunk róla, harmadik hónapja nem kapnak fizetést az önkormányzati alkalmazottak Balmazújvárosban, miután a város tavasszal nem fogadta el a költségvetést és csődben van. Nem tud fizetni az egészségügyi dolgozók, az óvodák, a bölcsődék és az idősotthon alkalmazottainak. Nagyjából négyszáz dolgozó bérét tartják vissza.

Rövid időn belül másodjára fordult elő, hogy a balmazújvárosi önkormányzat nem tud fizetést adni dolgozóinak. A városnak tavaly decemberig nem volt a 2022-es évre vonatkozó zárszámadása, s emiatt novemberben már nem kaptak fizetést a dolgozók.

Az ügy a Kúriáig jutott, végül a Hajdú-Bihar vármegyei főispánnak kellett megalkotnia a szükséges rendeleteket. Akkor csak egy hónapig maradtak pénz nélkül a dolgozók.

A Haon információi szerint most az egészségügyi szolgáltató igazgatója felmondott, úgy tudják, jegyzője sincs már a városnak.

Fotó: Haon

 

A polgármester nem terjeszti elő?

A lap által megkérdezett helyi lakos szerint Hegedüs Péter polgármester és az őt támogató képviselők nem Balmazújvárosért dolgoznak. Egy másik lakos szerint a jelenlegi helyzet méltatlan és felháborító mind a városra, mind a lakosokra, de legfőképp a balmazújvárosi önkormányzat és intézményeinek dolgozóira nézve. A legutóbbi ülésen megvitatták volna a folyószámlahitel felvételét is. Érthetetlennek nevezte a megkérdezett lakos, hogy miért nem terjesztették elő három héttel ezelőtt. A dolgozók mostanra ebből megkapták volna a bérüket – mutatott rá.

Azt szeretném, hogy a polgármester és az egyesületéből bejutott képviselők az új testületben a városért dolgozzanak. A mai napon történteket a város működése elleni bojkottálásként értékelem

– jegyezte meg.

Tóth Attila, a balmazújvárosi Fidesz-frakció vezetője szerint a város elmúlt öt éve erőteljes hanyatlás volt a polgármester alkalmatlansága miatt. – Úgy látjuk, most is arra törekszik, hogy nagyobb káoszt hagyjon maga után. Bizonyára nehezen tudja elfogadni, hogy Balmazújváros lakosai megelégelték a munkáját, s nem szavaztak neki bizalmat – jelentette ki. Elmondta, a szerda délelőtt történtek nem érték meglepetésként, ugyanis nem először fordult elő, hogy a polgármester úgy hív össze képviselő-testületi ülést, hogy végül nem jelenik meg.

 

A polgármester frakciója nem akar részt venni?

A polgármester vélhetően a közeljövőben újra összehívja az ülést azzal a céllal, hogy az átmeneti szabályokkal élve, egy személyben hozzon döntéseket. Ez viszont azért is borzasztó, mert olyan napirendeket tárgyalt volna a testület, amelyek alapvetően határozzák meg a város további működését – mutatott rá Tóth Attila.

A Fidesz képviselőcsoportja már megkezdte az előkészítő munkákat az új önkormányzati ciklusra. Az viszont kérdéses, hogy a hivatalt hogyan tudja átvenni az új polgármester és testülete, ugyanis

információjuk szerint szeptember 1-jével több vezető is távozott, köztük a jegyző, továbbá az aljegyző is már csak a héten elérhető.

– Meglátjuk, hogy a polgármester által vezetett frakció mennyire lesz partner, mert úgy hallottuk, nem akarnak eljönni az alakuló ülésre. Ezzel időközi választás kiírását érnék el abban a reményben, hogy javítsanak a június 9-én elért eredményeiken – jegyezte meg Tóth Attila.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Napló-archív)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.