Szentkirályi Alexandra szabályozást javasol a kormánynak a terézvárosi Airbnb-szavazás eredményének megfelelően + videó

A fővárosi Fidesz-elnök szerint a politikusoknak a lakók véleményét kell képviselniük.

2024. 09. 14. 18:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rövid távra kiadható lakások jövőjéről szóló terézvárosi szavazás eredményének megfelelő szabályozást javasol a kormánynak Budapesten és akár országosan is a Fidesz fővárosi elnöke. Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalára feltöltött videóban emlékeztetett: Terézváros fontos döntést hoz a napokban, ami mindannyiunkat érinthet, a Budapest VI. kerületében élők dönthetnek az Airbnb, azaz a kerületben rövid távra kiadható lakások jövőjéről.

Vannak lakók, akiket zavar, hogy folyamatosan turisták élnek a szomszédban, a helyi turizmust viszont fellendíti a forgalom

– jegyezte meg Szentkirályi Alexandra. Hangsúlyozta: bármilyen döntést is hoznak az emberek, javasolni fogja a kormánynak, hozzon Budapesten és akár országosan is ennek megfelelő szabályozást.

– A helyi népszavazáson mindenki elmondhatja a véleményét, és nekünk, politikusoknak az a feladatunk, hogy ezt a véleményt tudomásul vegyük és képviseljük – jelezte a fideszes politikus. Kiemelte, hogy éppen ezért figyelemmel kíséri a terézvárosi népszavazást, hiszen az nagyban befolyásolhatja a budapestiek jövőjét és kihathat az országos szabályozásra is.

Mint a Magyar Nemzet már beszámolt róla, Terézváros júniusban újraválasztott momentumos polgármestere, Soproni Tamás augusztus 1-jén jelentette be, hogy szeptember 2-tól ügydöntő népszavazást tartanak a kerületben. A lakosok arról szavazhatnak, hogy a kerület 2026 januárjától megszüntesse-e az Airbnb típusú rövid távú lakáskiadást. A polgármester a népszavazás kezdeményezését azzal indokolta, hogy Terézváros az elmúlt évtizedekben elkezdett kiürülni. Soproni Tamás korábban 1468 legálisan, a kerületben működő rövid távú szálláshelyről írt, ez pedig a VI. kerületben a lakásállomány 8-10 százalékát jelenti.

Borítókép: A belvárosi garzonok a legkeresettebbek (Fotó: Bach Máté)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.