Több évet is kaphat a lopással gyanúsított Magyar Péter

Két évig terjedő szabadságvesztést is kaphat Magyar Péter, amennyiben az ellenzéki politikust elítéli a bíróság. Magyar az ügyészség gyanúja szerint egy szórakozóhelyen kicsavarta egy őt kamerázó férfi kezéből a telefonját, amit a Dunába dobott.

2024. 09. 29. 18:05
Fotó: Fotó: Havran Zoltán
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ha bűnösnek mondják ki, akár két évet is kaphat az Ötkert szórakozóhelyen történt balhéja miatt az ellenzék új reménysége, Magyar Péter. Emlékezetes, a Tisza Párt elnöke pár nappal EP-mandátuma átvétele előtt annyira botrányosan viselkedett egy elit klubban, hogy végül a biztonsági szolgálat vezette ki hajnal négy óra körül a szórakozóhelyről

Több szemtanú egybehangzó állítása szerint Magyar nagy mennyiségű szeszesital elfogyasztása után minősíthetetlenül viselkedett. A történtekről a jelenlévők több videófelvételt is készítettek, Magyar az egyik jelenlévő kezéből erőszakkal ki is vette a telefonját, majd, miután a biztonságiak kivezették a klubból, a Dunába dobta a készüléket.

Magyar Péter botránya ügyében garázdaság és rongálás miatt, több feljelentést követően már aznap megindult a rendőrségi nyomozás. Az ügy végül, mivel Magyarnak mentelmi joga van, átkerült a Központi Nyomozó Főügyészségre (KNYF). A főügyészség csütörtökön kérvényezte lopás gyanújával az ellenzéki politikus mentelmi jogának felfüggesztését az Európai Parlament elnökénél.

Ha Magyar részeg volt, az súlyosító körülmény lehet

Amennyiben Magyart megfosztják a mentelmi jogától, megnyílik a lehetőség a gyanúsítotti kihallgatására, majd adott esetben a vádemelésre. Ha a bíróság bűnösnek mondja ki, akár két év szabadságvesztésre is számíthat, mivel a lopás alapesetével szeretné az ügyészség őt meggyanúsítani. Erről beszélt lapunknak ifjabb Balsai István ügyvéd is, aki hozzátette: amennyiben bebizonyosodik, hogy a bűncselekményt önhibájából eredő ittas vagy bódult állapotban követte el, és állapotának szerepe volt a bűncselekmény elkövetésében, azt súlyosító körülményként kell értékelni. Bizonyítottsága esetén további súlyosító körülmény lehet az elkövetés garázda módja – tette hozzá az ügyvéd. 

Hasonló esetekért letöltendő járt

Korábban a Metropol hívta fel arra a figyelmet, hogy Magyar Péter esetéhez hasonlatos egy 2016-os rablás, amelynek során egy 19 éves férfi a buszon erőszakkal elvette egy 14 éves kislány mobiltelefonját. A gyanúsítottat gyorsított eljárásban két év letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 2022-ben egy 31 éves férfi vitt el telefonokat az 1-es villamoson és a megállók környékén: a tettes Magyar Péterhez hasonlóan elvette a készüléket az áldozatok kezéből, majd elrohant. A férfit elfogták és szintén letöltendő börtönbüntetést kapott. Utóbbi estek kísértetiesen hasonlítanak a Tisza Párt elnökének magatartásához, ám Magyart csupán lopással gyanúsítaná meg az ügyészség, így nem valószínű, hogy letöltendő börtönbüntetést kapna, amennyiben bűnösnek mondaná ki a bíróság.  

Ragaszkodik a mentelmi jogához

Az persze kérdés, hogy eljut-e odáig a lopási ügy, hogy Magyar bíróság előtt feleljen, hiszen a Tisza Párt elnöke vasárnap kijelentette, esze ágában sincs arra kérni az Európai Parlamentet, hogy függesszék fel a mentelmi jogát, noha korábban ennek az ellenkezőjét képviselte. Így elképzelhető, hogy futni hagyják a köztörvényes bűnügybe keveredett politikust. 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.